2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2021. február 16. kedd • 13:50

Egyedülálló természeti kincseinket fedezhetjük fel a tanösvényeken

Összesen csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a szabadban kirándulni vágyókat. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül, és egyedülálló élményt kínál.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Budaörsön, a Gubóvirág tanösvényen. Hozzátette: a koronavírus-járvány talán méginkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket a körülvevő környezet milyen hatalmas érték, és egyre szívesebben járunk be egy-egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük.

 

fotó: Pelsőczy Csaba

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a nemzeti park igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Úgy fogalmazott: az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért 2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzeti park igazgatóságoknál, ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte. 

 

fotó: Pelsőczy Csaba

Magyarországon több mint 1000 kilométer hosszúságban, összesen 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben kikapcsolódni vágyók, és fedezhetik fel hazánk különleges, ritka természeti kincseit. Az útvonalak bejárása azoknak nyújthat ideális kirándulási célpontot, akik önállóan szeretnék felfedezni egy-egy terület értékeit, hiszen a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható. Az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobil applikációk segítségével is bejárhatjuk az útvonalakat.  

 

fotó: Pelsőczy Csaba

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően megismerhetjük Magyarország egyedülálló és változatos természeti kincseit. Bepillanthatunk például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életébe, felfedezhetjük a szikes pusztákat, tavakat vagy éppen ártéri területeket, közelről betekinthetünk a mocsarak madár- és növényvilágába, megismerkedhetünk a bazaltorgonák vagy éppen a dolomitok történetével, és egyedülálló panorámában lehet részünk.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.