2019.08.18., vasárnap , Ilona

Hírek

2018. július 07. szombat • 19:06

Egyetemi hallgatók a Csanádi pusztákon

Az elmúlt hét folyamán tizenhat egyetemi hallgató vett részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett természetvédelmi kutatótáborban. Munkájukat öt hazai kutató és két iráni szakember is segítette az Igazgatóság munkatársai mellett.

A hallgatók az ország hét különböző egyeteméről érkeztek, valamennyien biológia, vagy természetvédelmi mérnök szakon tanulnak. A félnomád tábor helyszíne a Csanádi puszta volt, ahol az Igazgatóság tanyáján szállásoltuk el őket. A résztvevők megismerkedhettek az élőhelykezelést segítő kutatómunkákkal és önálló terepi tevékenységeket is végeztek - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Igazgatóságunk második alkalommal szervezett ilyen kutatótábort. A mostani sajátossága volt, hogy abban két iráni kutató is részt vett, akik elsősorban az itteni pásztorok ökológiai ismereteit, legeltetési módszereit vizsgálták.

A Nemzeti Parkban kialakított táborhelyen a résztvevők gyakorlatilag együtt éltek a természettel. A sátorhely közelében kék vércsék fészkelnek, a tanyában költő szalakóták pedig serényen hordták az élelmet cseperedő fiókáiknak. Éjjel a kuvikok, gyöngybaglyok és fürjek hangja töltötte be a környéket.

fotó: pixabay.com

A hallgatókat érdeklődésüknek megfelelően kis csoportokba osztottuk. Az egyik csapat élőhely-térképezéssel, egy másik florisztikai kutatással, a harmadik gerinctelenekre fókuszáló felmérésekkel foglalkozott, a negyedik az élőhelyek természetvédelmi kezelésének különféle gyakorlati lépéseit vizsgálta, az ötödik pedig pásztorokkal készített interjúkat.

Az elmúlt időszakban lehullott csapadéknak köszönhetően üde, zöldülő pusztát tudtunk mutatni a hallgatóknak, így kiválóan tanulmányozhatták az élőhelyek mozaikosságát.

A napközbeni terepmunka után esténként előadások, vetítések, beszélgetések is zajlottak, így reményeink szerint a hallgatók egyetemi tanulmányait hasznos gyakorlati információkkal tudtuk bővíteni.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.