2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2017. szeptember 11. hétfő • 17:18

Egyetlen lövéssel sikerült leteríteni egy kapitális gímszarvasbikát Zalában

Kapitális, 15,66 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát ejtett el egy francia vendégvadász nő a Felsőrajk és Pötréte közötti erdőben, a Zala-Jagd Vadásztársaság területén. A hétfői trófeabírálaton a kilőtt gímszarvasbika 248,48 pontot ért el, életkorát 13 évre becsülték. A megyében a trófeabírálókhoz már a múlt héttől érkeznek a hivatásos vadászok, minősíttetni a frissen elejtett bikák agancsait.

Rajna Mihály, a vadásztársaság alapító tagja elmondta, hogy két héten át figyelték a vad mozgását. A francia vendégvadász, a 73 éves Francoise Athanassiou három estét töltött a magaslesen: első este a távolság - a gímszarvasbika 300 méterre volt a magaslestől - miatt nem volt eredményes a vadászat, a második este pedig a széljárás nem volt kedvező. A harmadik este, szeptember 5-én viszont egyetlen lövéssel sikerült leteríteni a vadat.

fotó: Facebook

Az árjegyzék alapján a Zala-Jagd Vadásztársaság területén a 15 kilogramm trófeasúlyt meghaladó gímszarvasbika elejtése várhatóan több mint 10 millió forintba kerül.

Az Országos Trófeabíráló Testület dönti el, hogy a trófeát nemzeti értékké nyilvánítják vagy sem.

Az értékelését hétfőn tartották Zalaegerszegen a kormányhivatal vadászati szakemberei - fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) miniszteri biztos elmondta: a Felsőrajk és Pötréte között húzódó erdőben három évtizede nem került ilyen kapitális példány puskacső elé. A nagyvad súlya meghaladta a 182 kilogrammot.

A Zala-Jagd Vadásztársaság - melynek Vigh László alapító tagja - idén tavasszal kezdte el a működését, 8 ezer hektáron tevékenykedik.

Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője kiemelkedő, kapitális egyednek nevezte a 15,66 kilogramm trófeasúlyú példányt. A gímszarvasbika az elmúlt 50 év zalai listáján a rendkívül magas, 248,8 nemzetközi ponttal a 30. helyezést érte el - tette hozzá.

A vadászok a szezon kezdetén bizakodóak, Zala megyében pedig minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen a vadászati év.

Az elmúlt évben a szarvasbőgés idején 560 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton Zala megyében. A trófeák csaknem fele érmes lett: 49 arany-, 164 ezüst- 161 pedig bronzérmes értékelést kapott.

- Augusztus utolsó hetében kezdődött meg a bőgés, a száraz forró nyár után. De most már velünk van az időjárás. A szeptemberi párás, hűvösebb reggeleket már bezengi a szarvasbőgés, ami nekünk, vadászoknak nagy élmény, ezt vártuk egész évben. A gímszarvasvadászatok nagyszerűsége miatt, és egyúttal ez az időszak biztosítja a legnagyobb bevételi forrásunkat. Az első pár hét azonban még nem az igazi, tapasztalatom szerint szeptember 10-től 20-ig tart az igazi szarvasbőgés.

Most még csak a fiatalabb bikák találkoznak, hangoskodnak. A kapitális, öreg bikák megvárják az erdőben, amikor érdemes kimenni. Majd amikor teljesen felkészültek a tehenek, azt megérzik, akkor kimennek és rendet csinálnak a fiatalok között. Már szeptember 2-től érkeztek hozzánk az első vendégek. Az első turnusban három osztrák vadász jött, és mindháromnak sikerült elejtenie a bikáját, ez indulásnak nagyon jó eredmény - mondta Papp Lajos, a Zalamenti Vadásztársaság elnöke a Zalai Hírlapnak.

Nagy Ottó, a társaság vadászmestere az egyik bírálatra vitt trófeát igazítja - fotó: Katona Tibor

- A területünk északi részén került terítékre az a tízéves bika, aminek az agancsát most mértük, és megtörtént a minősítése. Ez a kilenc és fél kilós agancs ezüstérmes lett, egy osztrák vendégünk lőtte - mondta Nagy Ottó, a társaság vadászmestere.

agrotrend.hu / MTI, zaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.