2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2022. november 16. szerda • 13:42

Egyre inkább importra szorul a német gazdaság

Németországnak 46 stratégiai nyersanyagból 39-et importálnia kell. Számos nyersanyagnál már most nagyobb a kínai függőség, mint az orosz energiahordozók esetében volt.

Németország általában véve nyersanyagokban gazdag ország. A Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium (BMWK) szerint az olyan építőipari nyersanyagokat, mint a homok és a kavics, a zúzott terméskő vagy a mészkő, valamint a különböző ipari fémeket elsősorban hazai lelőhelyekről nyerik ki - írja a Magyar Nemzet. Számos nyersanyagban azonban az ország nagymértékben függ a külföldi importtól. Az energetikai nyersanyagok mellett ezek közé tartoznak különösen a fémek és az ipari ásványok, mint például a kvarc vagy a grafit, amelyek az ipari értékláncok legelején állnak, és amelyekre számos vállalatnak szüksége van.

Egy, a német kormány által megrendelt tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a német vállalatok egyre inkább függenek a külföldről érkező nyersanyagoktól. 

Fotó: Europress

A szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium megbízásából készült felmérés szerint 2011-ben 14 úgynevezett stratégiai nyersanyagot azonosítottak, 2020-ra azonban már harmincat. Ez a tendencia várhatóan nem fog csökkenni a csúcstechnológiai innovációk fejlődésével. A tanulmány ma 46 nyersanyagot minősít stratégiai nyersanyagnak, mivel ezek nagy jelentőségűek számos fontos termékek előállításában, különösen a csúcstechnológiai ágazatban. Ebből 39-et kénytelen importálni Németország, a legtöbb esetben ráadásul nagy mennyiségben.

A kutatást végző intézet azt is megállapította, hogy a Kínától való függőség különösen nagy a ritkaföldfémek és az akkumulátortechnológia szempontjából fontos lítium esetében. 

A német kormány hónapok óta dolgozik egy új stratégián, amely különböző intézkedésekkel próbálja csökkenteni ezt a függőséget. A napokban Olaf Scholz kancellár hangsúlyozta, hogy jobban ki kell használnia a német nyersanyaglelőhelyeket, ez azonban költséges. A további eszközök közé tartozik az új európai nyersanyaglelőhelyek fejlesztését szolgáló állami finanszírozási alap, amelyet Németország és Franciaország javasolt uniós szinten. A veszélyre már jóval korábban felhívta a figyelmet a Német Ipari Szövetség.

„Számos ásványi nyersanyag esetében a függőség, különösen Kínától, már most is sokkal nagyobb, mint Németország jelenlegi függősége az orosz gáztól” – figyelmeztette a kormányt a szövetség. 

Robert Habeck gazdasági miniszter is elismerte nemrég: Németország hagyta, hogy túlságosan nagy függőség alakuljon ki Kínától, ezáltal a gazdasági függősége is veszélyes mértékben növekedett. Bizonyos területeken, például a fontos nyersanyagok esetében ez az arány majdnem száz százalék. – Ha Kína mint értékesítési piac eltűnne, egyes német iparágak nem tudnának megbirkózni a helyzettel – jelentette ki korábban a Zöldek által delegált miniszter.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.