2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2016. október 11. kedd • 07:00

Egyre intenzívebb magyar-mongol agrárkapcsolatok

Magyarország a lehetőségek országaként tekint Mongóliára - hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Purev Sergelennel, mongol mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalása során Budapesten.

Nagy István a megbeszélés során örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy előkészületben van a magyar és a mongol génmegőrzési intézetek között egy együttműködési megállapodás szövegezése, követve a miniszterelnöki látogatás során elhangzottakat. Magyarország elkötelezett a songinoi Biokombinát 25 millió dollár értékű, magyar kötött segélyhitellel történő rekonstrukciója mellett. A rekonstrukció a mongol élelmiszerlánc biztonsági rendszer kiépítésének első fázisa lesz, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium minden szakmai segítséget megad.

Fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Továbbra is érdekeltek vagyunk mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák, termékek exportjában - szögezte le Nagy István. Jelezte, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik tejipari kutatások területén is.

A Földművelésügyi Minisztérium fejlődő országokból – köztük Mongóliából is – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza, azaz fedezi a hallgatók tandíját, a jegyzetek, tankönyvek költségeit, a kollégiumi elhelyezés terheit, gondoskodik az egészségügyi ellátásukról és havi ösztöndíjat biztosít.

Mongólia gazdasága folyamatosan növekszik. Az ország agrár-külkereskedelmi mérlege azonban jól mutatja, hogy egyre nagyobb azon termékek keresettsége, amelyek érdemesek arra, hogy import áruként a Belső-Ázsiában található köztársaságban találjanak piacra.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.