2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Hírek

2022. május 21. szombat • 15:19

Egyre közelebb a majomhimlő

Terjed Európában a betegség.

Németországban is azonosították az első majomhímlős esetet – közölte a müncheni Bundeswehr mikrobiológiai intézete. A betegnél bőrelváltozásokat észleltek, ami a majomhímlő egyik leggyakoribb tünete.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter azt mondta: idő kérdése volt, hogy a majomhímlő megjelenjen országban, de a rendelkezésre álló információk alapján a vírus nehezen terjed, és egy esetleges járvány megelőzhető, ha időben lépnek – írta a Reuters alapján a 24.hu.

Fotó: Getty Images

Már Angliában, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban, Portugáliában, Franciaországban és Belgiumban is azonosítottak majomhimlős eseteket. A betegség tünetei hasonlítanak az influenzáéra, lázzal, fejfájással, izomfájdalommal jár, de kiütések, bőrelváltozások, fekélyek is jelentkeznek, és a megduzzadhatnak a nyirokcsomók.

Tünetei nagyon hasonlóak az influenzáéhoz. Előfordulhat láz, fejfájás, izomfájdalom, kimerültség, ugyanakkor a majomhímlő esetén bőrelváltozások, kiütések, fekélyek is keletkezhetnek a testen és a nyirokcsomók is megdagadhatnak. A betegségről írt Kemenesi Gábor virológus is közösségi oldalán, kiemelve, hogy a kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak. A majomhimlőre van vakcina, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon vírus ellen is.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.