2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Hírek

2023. január 23. hétfő • 08:00

Egyre kevesebb a szabad szemmel látható csillag – ez az ok

Az elmúlt évtizedben vált igazán drámaivá a megfigyelhető csillagok számának csökkenése.

A fényszennyezés felel a folyamatért: 2011 óta évről évre nagyobb mértéket ölt a jelenség. Christopher Kyba, a potsdami Német Földtudományi Kutatóközpont kutatója szerint lassan elvesztjük a lehetőséget arra, hogy csillagos égboltot szemlélhessünk.

Kyba és kollégái a Science tudományos folyóiratban tették közzé kutatásukat, melyben amatőr csillagászok és tudósok az elmúlt 12 évben merített tapasztalatait foglalják össze – írja a BBC.

A Földet kivilágítva vesztjük el a csillagokat

A Globe at Night projekt keretében bejelentett szabad szemes csillagészlelések számának változása mintegy 10 százalékos fényszennyezés-növekedést mutatott a kutatók szerint. Ez a tendencia azt jelenti, hogy ha egy gyermek olyan területen születik, ahol születésének pillanatában 250 csillagot tud szabad szemmel észlelni, 18 éves korára ezek közül már csak kevesebb mint 100-at fog látni szülőhelyén.

Fotó: wikimedia

Fabio Falchi és Salvador Bará fényszennyezés-kutatók kommentárral látták el a Science-ben megjelent kutatást: eszerint a Nemzetközi Űrállomáson készült fotók és videók megmutatják, hogy bolygónk úgy fest, mint egy kivilágított karácsonyfa. "Az emberek csodálják a városok fényeit ezeken a képeken, nem felismerve, hogy fényszennyezésben gyönyörködnek. Olyan ez, mint amikor a pocsolyákban kirajzolódó szivárványszínű vonalakat bámuljuk, holott az is szennyezés, csak olajból" – írták.

Az energiaválság javíthat a helyzeten

Kyba azt reméli, a helyzet javulni fog a közeljövőben, mivel sok nagyváros kapcsolja le kivilágítása egy részét az energiatakarékosság jegyében. A fejlett világ nagyvárosai ráadásul ledes technológiára váltanak, amely hatékonyabban sugározza fényét lefelé, oda, ahol arra szükség van. "Az volt a reményünk, hogy ha a fényt jobban irányítjuk, a helyzet javulni fog. De olyan sokféle világítás van – közvilágítás, díszkivilágítás, reklám –, és mindezek kombinációja, ami valószínűleg összességében több világítást jelent, az égbolt fényességét rontjuk" - vélekedik a kutató.

A LED-technológia sem egyértelműen pozitív szerepű

Az Európai Űrügynökség szerint az is a gond, hogy a LED-világítás, melytől azt remélték, segít a helyzeten, voltaképpen rontott azon, mivel olcsóbb, így az emberek pazarlóbban bánnak vele. Kyba szerint a helyzet változhat, ha teszünk érte. Fontosnak tartja azt is, hogy felhívja a figyelmet arra, a fényszennyezés valójában energiapocsékolás.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.