2021.10.19., kedd , Nándor

Hírek

2017. december 09. szombat • 15:19

Egyre kevesebb illegális dohányáru jut át a határon

Ez a szigorú ellenőrzéseknek köszönhető, így a klasszikus csempész trükkök sem válnak be.

Öt éve nem volt olyan csekély mennyiségű illegális cigaretta forgalomban idehaza, mint tavaly – mondta lapunknak egy közelmúltbeli szakmai felmérésre hivatkozva az adóhatóság szóvivője. Leopold Róbert közlése szerint 2016-ban a magyar cigarettapiacnak kevesebb mint öt százalékát adta csempészett vagy hamisított áru, miközben az európai átlagos arány kilenc százalék volt. A magyar hatóság idén is fokozottan figyeli a határokat, ennek köszönhetően hét hónap alatt egymilliárd forint értékű cigarettát vont ki a feketepiacról - számolt be a Magyar Idők.

Idén is jócskán adott munkát az illegális dohánypiac a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak. Mint lapunk a szervezettől megtudta, a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók hét hónap leforgása alatt több mint 21 millió szál cigarettát foglaltak le, emellé 7,5 tonna dohány is társult. A jogsértő tételek együttes értéke túllépte az 1,1 milliárd forintot.

A csempészek mostanában is előszeretettel alkalmazzák a régi megoldásokat – mondta az utóbbi időszak esetei kapcsán kérdésünkre a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Leopold Róbert példaként egy közelmúltbeli röszkei ellenőrzést említett meg.

A pénzügyőrök egy Macedó­niából Svájcba tartó teherkocsinál vizsgálódtak, a jármű az okmányok szerint ülőgarnitúrát szállított. A NAV-osok a rakomány röntgenvizsgálata mellett döntöttek, a felvételeken pedig az látszott, hogy a raktérben eltérő sűrűségű anyagok hevernek.

– A tételes vizsgálatnál kétezer doboz adózatlan cigaretta került elő – mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy az autók átalakítása, a járművek különféle üregeinek teletömése sem ment ki a divatból. Utóbbira példaként szolgálhat az az ellenőrzés, amelyet a hatóság Somogy megyei pénzügyőrei az M7-es autópálya egyik pihenőjében végeztek el még novemberben. A hálón akkor egy Olaszország felé közlekedő román autó akadt fenn, amelyben négyszáz doboz ukrán zárjegyes cigaretta lapult. A jogsértő árura a NAV Boo névre hallgató szolgálati kutyája bukkant rá, a füstölnivalót a hátsó lámpába és a kárpitok alá rejtették el.

A szigorú hatósági ellenőrzésnek meg is van a maga eredménye – jegyezte meg a szóvivő, majd egy nemrégiben készült szakmai elemzés részletei közül ki emelt ki néhányat. A Project SUN elnevezésű összegzést – amelyről részleteiben a Tobacco magazin számolt be – a KPMG kutatócég készítette, felmérve az Európai Unió, Norvégia és Svájc feketepiacát és az illegális dohánytermékek kereskedelmének fontosabb mozzanatait. A tanulmány szerint az illegális cigaretták aránya a teljes fogyasztás kilenc százaléka volt tavaly Európában, ami 48,3 milliárd szálat jelentett.

A tetemes mennyiséget a kontinens államai­nak költségvetése is megérezte, a becsült adóbevétel-kiesés ugyanis meghaladhatta a tízmilliárd eurót, átszámítva a 3000 milliárd forintot. A kilencszázalékos arány egyébként számottevő csökkenés után alakult ki, ennek pedig – a szakmai kimutatás szerint – a gazdasági erősödés és a mérsékelt áremelések mellett az állt a hátterében, hogy az érintett hatóságok fokozottan ellenőrizték a kelet-európai határokat és komoly erőket fordítottak a felderítésre. – Érdemes külön is kiemelni a kutatás Magyarországról szóló adatát – jegyezte meg Leopold Róbert.

Eszerint tavaly a hazai fogyasztás 4,3 százalékát adta hamis vagy csempészett áru, ilyen alacsony arányt pedig a korábbi öt esztendőben nem jegyeztek fel idehaza.

– Az illegalitás visszaszorulását a kimutatás készítői a NAV határ menti fellépésének hatékonyságával indokolták – emelte ki a szóvivő.

Az elemzés több érdekes pontja közül kiemelhető még, hogy a múlt évben Európa-szerte ötvenöt illegális cigarettagyárat zártak be a hatóságok, miközben lefoglaltak 3,8 milliárd szál füstölnivalót. De szót érdemel az is, hogy az EU-n kívülről származó illegális termékek továbbra is az uniós feketepiacon megjelenő portéka zömét adják. Ezen a területen annyi változás történt, hogy tavaly nem Fehéroroszországból érkezett a legtöbb törvénytelen dohányáru, hanem Ukrajnából.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.