2020.07.16., csütörtök , Valter

Hírek

2020. március 03. kedd • 14:16

Egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biogazdaságok

Az ökológiai, azaz az „öko-” – vagy, ahogy Magyarországon inkább nevezzük, a „bio-” – gazdálkodás egyre jelentősebb az EU minden országában. Ahogy a XXI. század fogyasztói kultúrájában a környezettudatosság és az egészséges életmód egyre nagyobb teret nyert, úgy kerültek előtérbe a vegyszerektől mentes, környezetkímélő és fenntartható termelésből származó élelmiszerek.

A Míg pár éve elvétve lehetett csak a boltok polcain ilyen termékeket találni, addig mára az EU mezőgazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata ez, amely jelenleg a teljes piac, azaz teljes mezőgazdasági termőterület 7,5 százalékát teszi ki az EU-ban. Összértékét 27 milliárd euróra teszik - írja a storeinsider.hu.

fotó: pexels.com

Európában a legújabb statisztikák szerint közel 13,5 millió hektáron 370 ezer gazdálkodó folytat organikus gazdálkodást, az európai bioterületek nagysága közel négyszeresére, a gazdálkodók száma pedig a háromszorosára növekedett 2000-hez képest.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint jelenleg kb. négyezer vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással, közel 210 ezer hektár földterületen, amely a mezőgazdaságilag hasznosított terület közel 4 százalékát jelenti.

Jelenleg Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban találjuk a legnagyobb biogazdálkodás alá volt földterületeket. Az alábbi grafikán pedig arányaiban látszik, hogy az összes mezőgazdaságilag hasznosított földterülethez viszonyítva mennyire jelentős ez az ágazat az egyes tagállamokban.

Szigorú előírások

Azt, hogy milyen termékekre mondhatjuk, hogy bio (pontosabban ökológiai gazdaságból származó), az EU nagyon pontosan és szigorúan szabályozza az ökológiai gazdálkodás feltételeit leíró rendeletekben.

Ezek a jogszabályok már a kilencvenes évek eleje óta rögzítik az organikusnak nevezhető gazdálkodás minimális feltételeit. A termékekre 2010 után kötelezően használandó címkézést is bevezettek a fogyasztok minél egyértelműbb tájékoztatása érdekében, ekkor terjedt el a mára már ismert „euróleveles” szimbólum.

Az egyre nagyobb teret nyerő gazdálkodásra vonatkozó szabályokat nemrégiben újratárgyalták, az egységesített és korszerűsített szabályok jövő januártól lépnek majd életbe.

Mit jelent, hogy valami ökológiai vagy bio?

Az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási, élelmiszerelőállító rendszer mely tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát.

Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot. A gazdasági szereplő a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását fokozott ellenőrzés mellett alkalmazza a termeléstől a feldolgozáson keresztül a kereskedelemig.

Az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó termékek megnevezésében az „öko” előtag, valamint szinonimái, a „bio” és az „organic”, azaz organikus gazdálkodás használatosak.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.