2021.10.16., szombat , Gál

Hírek

2021. szeptember 16. csütörtök • 13:40

Egyre népszerűbb az agrároktatás

Új tanév vette kezdetét a szeptember beálltával, becsengettek az ország 55 agrár szakképző iskolájában is. Jó hír számunkra, hogy az agrárszakképzés iránt folyamatosan nő az érdeklődés: az előző tanévhez képest mintegy tíz százalékkal többen iratkoztak be az Agrárminisztérium fenntartásában működő öt agrárcentrum szakképző intézményeibe.

A világjárvány felértékelte az élelmiszer ipart és ezzel összefüggésben az agráriumot, érezhetően nőtt az ágazat és annak fősze replőinek, a gazdáknak a társadalmi elis mertsége, megbecsültsége. Jó okunk van hinni, hogy az agrárium iránt érdeklődő fiatalok számának emelkedésében e népszerűségnövekedés is szerepet játszott. A beiratkozó diákok körében a mező gazdasági és az erdészeti ágazat a legvonzóbb, de dobogós helyet foglal el az élelmiszeripari ágazat is - írta honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A szakképzési rendszer 2020-ban teljes átalakításon és megújuláson esett át, az új struktúra átláthatóbb, szervezettebb, jobban szolgálja a magyar mezőgaz daság versenyképességét is. Az agrártárca Magyarország második legnagyobb intézményfenntartójaként foglalja el előkelő helyét a hazai szakképzési rendszer ben: az agrárszakképzésben részt vevő diákok csaknem hetven százalékát fedi le az általa működtetett iskolahálózat. Ez több mint 12 ezer tanulót jelent, az okta tók és egyéb technikai dolgozók száma pedig meghaladja a 3500-at.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is komoly szerepet vállal a szakképzésben, a duális képzéssel összefüggő feladatok és ellenőrzések ellátásától a különböző mesterképzések és vizsgák szervezésén át a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai tanulmányi versenyek megrendezéséig. E szerepvállalás célja annak előmozdítása, hogy a magyar agrároktatás, -kutatásfejlesztés és -innovációs tevékenység megfeleljen az ágazat által támasztott igényeknek és a nemzetközi kihívásoknak. Az ágazati oktatási rendszerbe minél több fiatal bevonásával, a szakképzés gyakorlatorientált kialakításával, a gazdálkodói kör képzésbe való bevonásával biztosítható a folyamatos nemzedékváltás.

Az idei jelentkezők számát tekintve bizakodók lehetünk. Most már csak arra kell odafigyelnünk, hogy a pályaválasztók agrárszakmák iránti érdeklődése ne lankadjon, hanem erősödjön. Ha eddig még nem is, előbb-utóbb tudatosul ben nük, hogy az egyik legcsodálatosabb hivatást választották, de az is, hogy ennek a szakmának a magas színvonalú műveléséhez tényleg elengedhetetlen az élet hosszig tartó tanulás. Non scholae, sed vitae discimus-tartja a latin közmondás, és ez különösen igaz azokra a fiatalokra, akik az új tanévet az agrárszakképzés ben kezdték. Nem az iskolának, az életnek tanulnak.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.