2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Hírek

2021. február 18. csütörtök • 15:47

Egyre több a túzok a Kárpát-medencében

A szakemberek idén is felmérték a fokozottan védett madárfaj állományát, hogy pontos képet kapjanak annak nagyságáról és változásáról. A túzokszinkronok adatai az elmúlt években körülbelül tíz százalékos gyarapodást mutatnak a Kárpát-medencében.

A túzok legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya a Kárpát-medencében, azon belül Magyarországon található - írja a Turista Magazin. A természetvédelmi szakemberek minden télen felmérik az itt telelő túzokcsapatokat, ilyenkor ugyanis pontosabb képet lehet kapni egy-egy régió állományáról.

A szinkronszámlálás során minden telelőhelyen egy időben történik a madarak számba vétele. Ahogy arról a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság hírt adott, az idei szinkronszámláláson mintegy 2200 túzokot számoltak a Kárpát-medencében, ami 200 példánnyal több, mint korábban.

Fotó: Horváth Tibor

Hét országban egyszerre számolnak

A szinkronszámlálás 2017 óta hét országban (Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában) egyszerre és összehangoltan zajlik.

A keletpannon régióban 1553 egyedet számláltak januárban. Ide tartoznak a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, valamint a határmenti romániai és szerbiai területeken számolt madarak. A nyugatpannon régió minimum 620 madárnak adott otthont a szinkronszámlálás alapján. Ide tartozik a Hanság, a Mosoni-sík, illetve a burgenlandi területek Ausztriában.

A túzokok fittyet hánynak a határokra

A két legnagyobb állomány az Alföldön található. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Felső-Kiskunság szikes pusztái tradicionális túzok élőhelyek, itt mintegy 569 példány tartózkodott a felmérés napjaiban. Egy másik nagyobb állomány, 524 példány, a Dévaványai-síkon él a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Az állományok keveredése az egymáshoz közel eső területeken (pl. Kelet-Magyarországon Dévaványa, Hortobágy és a Bihari-sík területén), így több határ menti régióban is napi rendszerességgel előfordul. Épp ezért e nagy térigényű faj védelme közös feladat.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.