2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2020. október 14. szerda • 15:41

Egyre több település nyeri el a natúrpark rangot

Nagy István agrárminiszter indítványára natúrpark rangot kapott egy több település övezte természetes tájegység, Hajós mellett.

Az immáron Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark névre hallgató terület névhasználati átadóünnepségét kedden délután tartották a Hajósi Barokk Kastélyban, ahol – a tematikába illeszkedve – a hazai vadvilágot lehet megismerni, egy új állandó, vadászati kiállításon.
– A dél-őrjegi részre kaptuk meg a natúrpark elnevezést, ez öt település közigazgatási egységét fogja össze – mondta Agócs-Paluska Éva, a minősítést kiharcoló Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület elnöke - írja a baon.hu.

fotó: wikimedia

– Ez nagy jelentőségű, hiszen a környéken egyetlenegy natúrpark van, a Bácskában. Most egy kicsit felfigyelnek az emberek a régióra, és szintén fontos, hogy alulról jövő összefogás eredménye – utalt a hosszú munkára, amivel elérték a minősítést. Kifejtette: az új rang lényege az, hogy más szemszögből mutassák be a területet, mint eddig, például ne egyesével népszerűsítsék az értékeket, hanem egységként.

– Alföldi viszonylatban kifejezetten sokféle a natúrpark. A gerincét a bácskai löszhát letörése határozza meg: a nyugati oldalán magas ártér, a keleti oldalán homokhátság, egy igazi kiskunsági, dimbes-dombos vidék van – írta le Szalczer Bálint Gergely egyesületi alelnök. – Elsősorban a természeti értékek és az itt folyó gazdálkodás kapcsolatára hoztuk létre. Szeretnénk, ha az élőhelyek a hagyományos gazdálkodási formákkal összefonódva élhetnének és fejlődnének tovább, és ezt a közösséggel, valamint a turizmussal összekötve attrakcióvá tudnánk alakítani – jelölte ki a célt.

Az ünnepségen felszólaló Bányai Gábor országgyűlési képviselő szerint azért kell ünnepelni ezt az alulról jövő kezdeményezést, mert nemcsak üzeni, hanem meg is valósítja a jövő építését, „a jövő felélése” helyett. Bejelentette: az ehhez hasonló natúrparkokat óvja és szolgálja az a nagyszabású vízmegtartó program is, amin jelenleg több kollégájával karöltve dolgozik. Erre azért van szükség, hogy a vízhiány ne akkor tűnjön fel a fővárosban lévő döntéshozóknak, amikor „a homok már felér a Kossuth térre”.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.