2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2017. január 17. kedd • 17:42

Egyre többen élnek az erősödő mezőgazdaságból

A hazai agrárium kibocsájtása 2010 óta 55 százalékkal nőtt, ennek köszönhető, hogy közel 50 ezer új munkahely létesült a mellékfoglalkozásokon és az őstermelői részfoglalkozásokon kívül.

- A növekedés példa nélküli, hiszen 22 százalékkal emelkedett a mezőgazdaságban főmunkaidőben foglalkoztatottak száma – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

- Pusztán a tavalyi évben 16 500 új állás jött létre a magyar mezőgazdaságban. A növekedés mind a foglalkoztatás, mind a kibocsájtás vonatkozásában nagyobb, mint a feldolgozóiparban, a gyógyszeriparban, vagy akár a gépgyártásban. Ez is mutatja, hogy a honi mezőgazdaság a nemzetgazdaság meghatározó ágazata – tette hozzá a tárcavezető.

A mezőgazdaság 2016 első háromnegyedévi, 2,1 százalékos GDP-növekedéshez 0,6 százalékponttal járult hozzá – fotó: Pelsőczy Csaba

Az elmúlt év a hozamok és a termésmennyiségek tekintetében is kimagaslónak tekinthető, hiszen mennyiségi rekord született több növénykultúrában is.

- Büszkék lehetünk arra, hogy tavaly a világon hazánkban érték el a gazdálkodók a legmagasabb termésátlagot majd 3 to/ha-s teljesítménnyel, amelynek köszönhetően 2016-ban az Európai Unió legnagyobb napraforgó-termelőjévé váltunk – jelentette ki Feldman Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy 2016-ban a piaci nehézségek ellenére nőttek a vágások a hazai vágóhidakon, valamint emelkedett az állati termékek előállítása is. 

2016. októberig a magyar mezőgazdaság a teljes hazai exportteljesítmény 8,5 százalékát produkálta, ami növekedés 2015-höz képest, és lényegében a hazai exporttöbblet 28 százalékát adta.

Ennek a teljesítménynek az elismerését is jelenti, hogy a berlini Nemzetközi Zöld Héten (GrüneWoche) idén Magyarország lesz a díszvendég. A 2017. január 20-29. között megrendezésre kerülő vásár jelentőségét mutatja, hogy Európában ez a legnagyobb agrárkiállítás, mintegy 400 ezer, döntően szakmai látogató előtt mutatkozhatnak be a magyar élelmiszeripar képviselői.

- Idén partneroszági státuszt és ezzel kitüntetett figyelmet is kaptunk, 1688 négyzetméteren ismerhetik meg a rendezvényre látogatók hazánk értékeit és kiválóságait – mondta Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. A hamarosan kezdődő a GrüneWoche-n 65 országból több mint 1550 kiállító vesz részt.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.