2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Hírek

2016. június 06. hétfő • 07:24

Együttműködési lehetőség közép-kínai tartománnyal

Magyarország mezőgazdasági prémium termékekkel, a gazdaságfejlesztésben és az okos városépítési programokban használható legkülönbözőbb innovatív megoldásokkal, technológiákkal keresi a szorosabb együttműködés lehetőségét a közép-kínai Hupej tartománnyal - jelentette ki Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese.

Az államtitkár kétnapos nemzetközi konferencián vett részt az 58 milliós, kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező tartomány székhelyén, a több mint 10 milliós Vuhanban. Az eseményen mintegy kéttucat külföldi miniszter vett részt, Európából Fehéroroszország és Olaszország is képviseltette magát. A fórumnak volt egy "magyar szekciója" is, amely kifejezetten a magyar kapcsolatok fejlesztésével, a magyarországi lehetőségekkel foglalkozott.

Elmondta, hogy a tartományi vezetőkkel folytatott tárgyalásain Szabó László a KKM nevében jelezte, a tárca kész külön együttműködési megállapodást kötni Hupejjel. – Szándékaink komolyságát pedig mi sem jelzi jobban - tette hozzá - hogy épp most avattuk fel ünnepélyesen a Nemzeti Kereskedőház korábban már megnyitott vuhani képviseletét.

Hupej szeretné feleslegessé váló kapacitásait kihasználni, de egyúttal olyan lehetőségeket is keres, amelyek révén gyártóbázist hozhat létre Európában, megtakarítva ezáltal a szállítási költségeket. – Természetesen azt szeretnénk, ha Magyarország nem csak egy tranzit útvonal lenne, ezért itt is elmondtuk, hogy az árukhoz, akár a feldolgozás, az elosztás révén, megfelelő hozzáadott értéket kívánunk hozzátenni – jegyezte meg Szabó László.

– Vuhanban is azt tapasztaltuk, hogy a magyar áruknak, szolgáltatásoknak jó hírük van Kínában, ezért bízunk abban, hogy abból a több ezer kis- és középvállalatból, amelynek külföldi piacra jutását a Nemzeti Kereskedőház támogatja, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Eximbank és a külgazdasági szakdiplomata-hálózat támogatásával mind több talál utat Kínába - állapította meg Szabó László.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.