2023.02.01., szerda , Ignác

Hírek

2022. május 27. péntek • 09:13

Együttműködéssel a kihívások ellen

Az orosz–ukrán háború és az európai uniós zöldmegállapodás is komoly kihívások elé állítja a hazai élelmiszer-gazdaság szereplőit – hangzott el a Magosz közgyűlésén. Farkas Sándor miniszterhelyettes szerint ebben a helyzetben a kormány és a Magosz ismét számíthat egymásra annak érdekében, hogy minden magyar ember asztalára elegendő, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer kerüljön, megfizethető áron.

A magyar gazdák elkötelezettsége, szorgalma és tehetsége a hazai agrárium aranytartaléka. Ezt megtapasztalhattuk a mögöttünk hagyott évtizedben, különösen az elmúlt években, a koronavírus okozta veszélyhelyzetben – fogalmazott köszöntőbeszédében Farkas Sándor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közgyűlésén. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese jelezte: a Magosz munkájának és elkötelezettségének sikerét jól mutatja, hogy mára a magyar agrárgazdaság motorjává vált, megkerülhetetlen szervezetté, amelynek céljait a kormány is támogatja.

– A kormány és a gazdák közös erőfeszítéseinek eredményeként a magyar mezőgazdaságban 2010 után olyan kedvező folyamatok indultak, amelyek hatására folyamatosan erősödik az ágazat – jegyezte meg.

Majd hozzátette: a koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háborúból eredő globális élelmiszerpiaci válság miatt újabb kihívásokkal teli időszak előtt állunk. Ebben a helyzetben a kormány és a Magosz ismét számíthat egymásra annak érdekében, hogy minden magyar ember asztalára elegendő, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer kerüljön, megfizethető áron. Ehhez pedig elengedhetetlen a termőföld védelme, a mezőgazdaság versenyképességének növelése, a beruházási támogatások egyre szélesebb körű felhasználása.

Jakab István, a Magosz elnöke a közgyűlésén Farkas Sándor miniszterhelyettes és Győrffy Balázs, a NAK elnökének társaságában
(Fotó: NAK/Lévai Zsolt)

Jakab István, a Magosz elnöke az elmúlt időszak munkáját értékelve rámutatott: a szövetség szoros együttműködésben dolgozik a kormánnyal, határozottan kiállva a magyar gazdák érdekeiért.

– Az orosz–ukrán háború okozta energiaár-robbanás mellett az európai uniós zöldmegállapodás, az úgynevezett Green Deal irreális célkitűzései is komoly kihívás elé állítják a gazdákat. A parlamenti és a kamarai választások eredményei is jól mutatják, hogy helyes az az irány, amit a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a kormány közösen képvisel – emelte ki az elnök.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a május 20-án tartott kamarai választás rekordmagas részvétel mellett zajlott, közel 80 ezren szavaztak a Magosz listájára. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kamarai választást értékelve elmondta: a köztestület az elmúlt kilenc év alatt megkerülhetetlen szervezetté vált, amely lefedi az agrár- és élelmiszer-gazdaságot valamint a vidékfejlesztést. – Magától értetődően a kezdetek óta szoros az együttműködés a Magosszal és a 17 választási szövetségessel, vezető szakmai szervezetekkel. Meggyőződésem, hogy a mostani sikeres választás ennek a kiváló együttműködésnek is köszönhető – jegyezte meg.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Európai Bizottsághoz tavaly év végén benyújtott KAP stratégiai tervvel kapcsolatban elmondta: a legfontosabb feladat, hogy a magyar tárgyalódelegáció minél előbb elfogadtassa Brüsszellel az ebben megfogalmazottakat. A mintegy két és fél év alatt, több szakmai szervezet véleményét is megfogalmazó stratégia terv alapján az agrárium érdekét szolgáló beruházásösztönző, generációváltást elősegítő, a hozzáadott érték- és hatékonyságnövelő beruházásokat kívánják támogatni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet,  Köpöncei Csilla

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.