2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2022. szeptember 12. hétfő • 08:17

EIT FOOD versenyfinanszírozási felhívás

Ha van egy innovatív projektje, amely kedvező változást hoz létre az élelmiszerrendszerben, akkor annak megvalósítására az EIT Food nyújthat pályázat útján elnyerhető támogatást.

A program során olyan projekteket keresnek és támogatnak, amelyek új termékeket helyeznek piacra, új és továbbfejlesztett kereskedelmi folyamatokat, illetve szolgáltatásokat vezetnek be, amelyek hatására:

 • egészségesebb élet érhető el élelmezés révén,
 • csökkenthető az élelmiszerrendszerek károsanyag kibocsájtása,
 • teljesen átlátható, tisztességes és rugalmas élelmiszerrendszer állítható fel.

A felhívás alapján a projekt költségeinek akár 70%-a is biztosítható támogatásból.

Kik jelentkezhetnek?

Jogi személyek az EU tagállamaiból, vagy a Horizon Europe társult államokból. Nem szükséges az EIT Food partnerének vagy tagjának lennie ahhoz, hogy a vállalkozás finanszírozást igényeljen.

Milyen összegű forrás igényelhető?

Pályázati témakörönként maximum havi 600.000 EUR támogatás kapható. A maximális megvalósítási időtartam 24 hónap. A projekt teljes finanszírozási kerete 20 millió EUR.

A pályázatok elbírálása

A pályázatok értékelése 2 szakaszból áll:

 • „A” rész (alkalmassági és vázlati információk) és
 • „B” rész (teljes pályázat)

A pályázati felhívás két benyújtási határidőt kínál:

 • 2022. október 14., 12.00 közép-európai idő szerint
 • 2023. április 13., 12.00 közép-európai idő szerint

Pályázati témakörök

 1. Egészségesebb élet az élelmiszeren keresztül

Egyre több fogyasztó igényel innovatív technológiát, termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyek segítenek megváltoztatni vagy személyre szabni étrendjüket a vonatkozó nemzeti étrendi irányelvekkel összhangban. Ennek megfelelően elvárt célterületek:

 • A javított táplálkozási profillal rendelkező élelmiszerek elérhetőségének növelése a fogyasztók számára.
 • A csökkentett só-, cukor-, transzzsír- vagy telített zsírtartalmú élelmiszerek elérhetőségének növelése a fogyasztók számára.
 1. Károsanyag kibocsájtás csökkentés az élelmiszerrendszerekben
 • A CO2 csökkentése az élelmiszerrendszerben (tonnában mérve).
 • Egyéb jelentős környezeti hatások csökkentése az élelmiszerrendszerben (általában CO2 egyenérték tonnában mérve).
 • Az élelmiszer-hulladékot vagy mellékáramokat használó termékek számának növekedése a piacon.
 • Az élelmiszer-hulladék vagy mellékáramok felhasználásának növekedése az élelmiszer-termelésben.
 • A piacon olyan termékek számának növekedése, amelyek alternatív vagy új összetevőket használnak, és javítják a környezeti hatásokat.
 1. Teljesen transzparens tisztességes és rugalmas élelmiszerellátás
 • Az élelmiszer-ellátás bizonytalanságához és az élelmiszerbiztonsági problémákhoz kapcsolódó becsült költségteher csökkentése.
 • A befektetések társadalmi megtérülésének általános növekedése a támogatás eurójára vetítve az élelmiszerrendszer átláthatóságát, nyomon követhetőségét vagy biztonságát javító technológia bevezetésének köszönhetően.

(Ebbe beletartozhat például az olyan intézkedésekből származó érték, mint a munkahelyteremtés, a regionális gazdasági növekedés, a befelé irányuló beruházások, a közegészségügyi vagy a munkanélküliség és a szociális támogatás költségeinek elkerülése, az élelmiszer-pazarlás elkerülése, a hatékonyságnövekedés €-értéke, a beruházások növelése, a csökkentése   közegészségügyi költségek stb.)

Követelmények

 1. A pályázatokat legalább 3 támogatható szervezetből álló konzorciumnak kell benyújtania, legalább két különböző országból.
 2. Az ajánlatoknak egy vagy több piacközeli, életképes innovatív technológiai megoldást kell tartalmazniuk, amelyek piacközeli EIT specifikus megoldást tartalmaznak.
 3. Az említett innovatív megoldás(ok)nak legalább 5-ös technológiai készenléti szinttel (TRL) kell rendelkezniük a pályázat benyújtásának időpontjában.
 4. A tevékenység időtartama az innováció természetétől és érettségtől függően változhat. azonban a pályázók nem igényelhetnek 24 hónapnál hosszabb megvalósítást és finanszírozást.
 5. Minden javasolt tevékenységnek, függetlenül a tevékenység időtartamától, legalább egy innovatív tevékenységet kell indítania (marketing innováció), amely legalább 10.000 EUR dokumentált árbevételt tartalmaz legkésőbb a projekt hivatalos befejezési dátumát követő 6 hónapon belül.

A részletes pályázati felhívás az alábbi linken érhető el.

A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket az alábbi e-mail címre várjuk: penksza.peter@nak.hu

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.