2020.04.01., szerda , Hugó

Hírek

2017. június 25. vasárnap • 13:43

Elbontanák az illegális balatoni horgászstégeket

Felszámolná az illegális kikötőket a Balatoni Szövetség. Balassa Balázs, a tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője szerint az elmúlt években egyre több csónakkikötő, feltöltés és horgászstég épült engedély nélkül a Balaton partján.

Foto: youtube.com

Ennek oka, hogy a horgászturizmus fellendülésével egyre több ilyen építményre lenne szükség, a legálisan használható kikötőkből azonban kevés van a tó mellett. A folyamatot gyorsította, hogy a szabályszegők gyakorlatilag semmilyen büntetést nem kaptak, az előírások betartását nem ellenőrzik a hatóságok. – írja a Magyar Idők.

Ugyanakkor nem olcsó mulatság az illegális tákolmányok, építmények felszámo­lása, egy-egy töltést vagy engedély nélkül kialakított horgászstéget csak jelentős költség és jogi procedúra árán bonthatnak el az önkormányzatok.

Az elnök becslése szerint a tó körüli munkálatok több száz millió forintba kerülhetnek, miközben legtöbbször az érintettek személye sem deríthető fel, így az eljárás díja nem hajtható be. Az ilyen beavatkozások a balatoni nádasok állapotát is jelentősen károsították, így a legjobb minőségűből harmadosztályúvá vált a növényzet. Sok helyen kipusztultak a nádasok, helyükön nemkívánatos növényfajok jelentek meg.

A szervezet szeretné elérni, hogy a Balaton fejlesztését célzó támogatások egy részét az új csónakkikötők építésére és az engedély nélküli stégek felszámolására lehessen elkölteni. Kezdeményezik a kikötők létesítésére vonatkozó szabályok enyhítését és az engedélyezési eljárások felgyorsítását is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.