2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2019. február 18. hétfő • 10:42

Elégedetlenek a szlovák gazdák, traktorokkal vonulnak az utcákra

A gazdák többek között szeretnék megállítani a mező- és erdőgazdaságban növekvő korrupciót.

Elégedetlen gazdák ülnek be gazdasági járműveikbe, hogy országos tiltakozási akción indítványozzák egy parlamenti ülés összehívását, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság katasztrofális állapota lenne - írja az infostart.hu.


A gazdák három pontban fogalmazták meg követeléseiket - fotó: Pixabay

Szeretnék felgyorsítani a földrendezést és elérni az úgynevezett

  • pótföldek zökkenőmentes kiadását,
  • megerősíteni a szlovákiai termőföld, vízkészlet és erdő védelmét,
  • illetve megállítani a mező- és erdőgazdaságban burjánzó korrupciót.

A Mezőgazdászok Kezdeményezése nyilatkozata szerint a mezőgazdasági kisvállalkozóknak továbbra sem sikerült elfogadtatniuk követeléseiket.

Ezért újabb traktoros tüntetést szerveznek, amely a kelet-szlovákiai Nagymihályból indul február 18-án, a konvoj pedig másnap érkezik Pozsonyba.

Elképzelhető viszont, hogy a jövő heti, hivatalosan is engedélyezett tüntetések alatt a földművelésügyi minisztériumban senki sem fogadja őket. Erre Gabriela Matecná szaktárcavezető utalt a héten. Elmondása szerint politikai indíttatású a kezdeményezés és ők csak a mezőgazdászok és élelmiszeripari képviselők tisztességes képviselőivel fognak tárgyalni.

A tüntető gazdák szomorúnak tartják, hogy az agrárminiszter valótlan állításaival el akarja vonni a figyelmet a mezőgazdasági problémákról, és hogy fedezi a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség uniós támogatási csalásait.

A tiltakozókhoz a földmérők és az erdészek is csatlakoznak.

A tüntetést még érdekesebbé teszi, hogy a héten elkezdődik a főváros történelmének eddigi legnagyobb közeledési zűrzavara. Múlt héten pénteken ugyanis megkezdődött a D4-es autópálya és R7-es gyorsforgalmi út fővárosi szakaszának építése, ami miatt számos út lezárásra került.

Ha az amúgy is túlzsúfolt utakra még a traktorok is megérkeznek, akkor valóban moccanni sem lehet majd Pozsonyban.

Az országos rendőrfőkapitány már figyelmeztette a gazdákat, hogy nem engedheti be őket a városba, de a tüntetők ennek ellenére jelezték, hogy mindenképp be akarnak vonulni.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.