2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2020. május 31. vasárnap • 10:15

Elegük van az embereknek a vaddisznókból a Balaton-parton

A Balaton északi parti nádasai egyre jobban tele vannak vaddisznókkal, vannak példányok, amelyek már ott születnek és nem is akarnak onnan elmenni. Ez pedig az embernek nyilván nem tetszik.

Több vaddisznó az erdőből a balatoni nádasba költözött, és az északi parti településeken keresnek táplálékot - írta meg az infostart. Balatonszepezden feltúrták a strandot, azt le is kellett emiatt zárni. Révfülöpön pedig végeztek egy rájuk támadó kutyával.

Fotó: wikipedia

"A nádasba már nem csak dagonyázni járnak, hanem ott is laknak" - írta le a helyzetet az InfoRádiónak nyilatkozva Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

A probléma a termelőszövetkezeti rendszer felbomlásáig nyúlik vissza, nem a koronavírus miatti elnéptelenedés következménye csupán. Mint Kondor Géza elmondta, annak idején az erdő széle végig mezőgazdasági terület volt, ahová kijöttek lakmározni a vaddisznók, majd "visszalőtték" őket az erdőbe, ám később a vadásztársaságok az erdőből riogatták ki a disznókat a Balaton felé, az állatok a nádasban találtak menedéket, az ember közelében pedig élelemre, takarmányra leltek.

"Azok a malacok, akik a nádasban születnek, nagy valószínűséggel már nem is mennek vissza az erdőbe. Az évtizedek alatt pedig úgy elszaporodtak, hogy már nem elég nekik a régi terület" - folytatta; ahhoz, hogy vaddisznót lássunk Révfülöpön, már "szerencse sem kell".

Fotó: pixabay.com

Arra várni, hogy a helyzet megszűnik, felesleges, a vadászok kezét kötik a jogszabályok, belterületen szinte nem is lőhetnek, csak nagyon kivételes esetben és csak a turistaszezonon kívüli időben - idén például március 15-ig tehették ezt meg.

A helyzet megoldására Kondor Géza úgy döntött, heti három alkalommal a helyi vadásztársasággal összefogva ügyeletbe álltak, vadriasztó eszközöket - speciális takarmányt, vaddisznócsapdát - helyeznek ki a legforróbb pontokon, de "Nobel-díjat" adna annak, aki ezt a problémát egy-két hónap alatt megoldja. Kondor Géza már a saját kertjében is fogott vaddisznót csapdázó módszerrel - állítása szerint tucatnyit, többnyire kismalacot -, az ő telke ugyanis pont egy olyan területen fekszik, amelyik a disznók számára "átjáróház".

A csapda egy csapóajtós kis ketrec, nem rakható ki bárhová, mert a csapóajtó gyakorlatilag guillotine, ha háziállat belemegy, kivégezheti, ezt pedig állatvédőként maga sem tartja helyesnek, noha "megfelelő körülmények között bekerülhet az élelmiszerláncba" a vaddisznó is - tette hozzá a révfülöpi polgármester.

agrotrend.hu / infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.