2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2022. szeptember 07. szerda • 10:47

Elektromos roller, segway: már idén megjelenhetnek az új Kresz-módosítások

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná: a parlament Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. szerint már az idén elfogadhatja a módosítást.

"Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében"

– mondta érdeklődésünkre Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Éles vita nélkül, addig "csiszolták" a különböző javaslatokat, amíg mindenki számára kedvezők lettek. A módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset.

"Volt olyan esztendő a 90-es évek elején, amikor 2500 halálos közlekedési baleset történt. Ahhoz képest, hogy most 550 környékén vagyunk,

egész szép a fejlődési ütem" – állapította meg Révész Máriusz. A nyugati országokhoz képest azonban jelentős az elmaradás: 2019-ben

  • Oslóban egy halálos közlekedési baleset történt,
  • Helsinkiben három,
  • Bécsben 18,
  • Budapesten pedig 51.

A Kresz-módosítás egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek: például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segwayek.

"Rengeteg levél érkezik hozzánk, panaszkodnak elektromos rolleresek, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség egyébként segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket" – mondta. Révész Máriusz szerint ez nem teljesen egyértelmű. Ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez "egy teljesen rossz helyzet".

A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak.

A nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak, amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai alá essenek.

"Az a szabálycsomag, amit mi elkészítettünk, teljesen egybevág azokkal a Kresz-módosításokkal amelyek Nyugat-Európában történtek" – jelentette ki az aktív Magyarországért felelős államtitkár.

agrotrend.hu / Infostart - Tatár Tímea

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.