2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2022. március 07. hétfő • 16:09

„Élelmiszerpajzs” kell az európai mezőgazdaságnak

Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete partnerségéről biztosította az ukrán mezőgazdasági termelők szövetségét.

Partneri viszonyba kerül a Copa-Cogecával az Ukrán Nemzeti Mezőgazdasági Fórum (UNAF), ezzel pedig csatlakozik az európai mezőgazdasági közösséghez – nyilatkozta Ramon Armengol, a Cogeca elnöke. „Ukrán kollégáink felvétele a Copa-Cogecába a természetes következménye annak a szolidaritási folyamatnak, amelyet a gazdák és a helyi szövetkezeteik mutattak az utóbbi időben. Az európai gazdák minden eszközzel támogatják az ukrán embereket, és segítséget nyújtanak az uniós tagállamokba érkező menekülteknek”.

fotó: pixabay.com

Politikai és gazdasági téren az összes korai elemzés világosan jelzi, milyen komolyak azok a kihívások, amelyekkel rövid- és középtávon az újjáalakuló európai agrárszektornak szembesülnie kell. Ezek a kihívások a termelő ágazatok döntő többségét közvetve vagy közvetlenül érinteni fogják. Ezért elengedhetetlen egy olyan európai válasz, mely méltányos reakció a napjainkban zajló humanitárius és gazdasági katasztrófahelyzetre. Ebben a tekintetben a Copa-Cogeca átfogó, határozott és nem szokványos intézkedéseket vár el az Európai Bizottság március 8-i ülésétől, és a döntések alkalmazását kulcsfontosságúnak tartja. A COVID járvány és az energiaválság miatti áremelkedések már most is súlyosan érintenek több ágazatot, ezeket haladéktalanul támogatásban kell részesíteni.

Christiane Lambert, a Copa elnöke szerint „mivel az orosz kormány az élelmiszer-biztonságot fegyverként alkalmazza, ezt „élelmiszerpajzzsal” kell ellensúlyoznunk. Akárcsak az energiával kapcsolatosan, szilárdan hiszünk egy olyan mezőgazdaságban, amelyben stratégiai függetlenségünket képesek leszünk fokozni, miközben további előrehaladást érünk el a fenntarthatóság területén. Ha ez a két dimenzió egymás ellen kerül kijátszásra, amint azt Brüsszelben az utóbbi pár napban hallhattuk, nem vezet előre, ez a megközelítés kontraproduktív. Még ma lépéseket kell tennünk mezőgazdaságunk olyan szintre fejlesztésére, hogy egyszerre legyünk képesek kezelni a két legnagyobb jelenlegi válságot: az ukrán háború és a klímaváltozás ügyét.”

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.