2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2019. november 17. vasárnap • 15:22

Elérhető a hazai ökoszisztéma-alaptérkép

Elkészült Magyarország – nyilvános – ökoszisztéma alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az alaptérkép többek között illeszkedik az európai szintű ökoszisztéma-térképhez, illetve alapot ad az ökoszisztéma-szolgáltatások becsléséhez. Emellett alaptérképet biztosít a zöldinfrastruktúra jelenlegi állapotának, szerkezetének felméréséhez és a fejlesztések tervezéséhez, ideértve a helyreállítási feladatok térképi megjelenítését is.


ábra: http://web.map.fomi.hu/

Sik András, az alaptérkép létrehozásában közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatásokért felelős igazgatója kiemelte, hogy az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa az egymilliárd forint keretösszegű, az Európai Unió (EU) biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását szolgáló projekt egyik eredményeként készült el számos magyar intézmény részvételével. Mint mondta,

a térkép segítséget nyújthat a területek optimálás felhasználásának megválasztásában.

A jövőben tervezik az alaptérkép fejlesztését, a térbeli részletesség növelését.
– A térkép jelenlegi állapotát mutató felméréseket rendszeresen megismételnék, valamint követnék a változásokat is – tette hozzá Sík András.

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete.

Az interaktív térkép itt bárki számára elérhető.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.