2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2021. január 20. szerda • 08:07

Elfogadták a Talajvédelmi Cselekvési Tervet

Az Agrárminisztérium elfogadta a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, melyben a gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítása fogalmazódik meg. A terv szellemének kialakításában a NAK is szerepet játszott. A tervben szereplő célok szervesen kapcsolódnak a KAP reformban a talaj védelme érdekében elvárt intézkedésekhez, előírásokhoz.

Hazai, jelenleg világviszonylatban igen jó minőségű talajaink hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki, ezek a „hatásos talajvédelem”, a „talajvédelmet megújító tevékenységek” és a „modern alapinfrastruktúra kialakítása”.

Fotó: pixabay.com

Mindezen célkitűzések megfogalmazásának indoka, hogy eredetben jó minőségű talajaink állapota számos tekintetben romló tendenciát mutat, ezért a talajvédelem gyakorlata (beleértve a földhasználókat és a hatóságot egyaránt) megújításra szorul - írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A fent rögzített stratégiai célok tartalma röviden az alábbiakban foglalható össze:

„hatásos talajvédelem”

A Gazdálkodói Talajvédelmi Program keretében valósulna majd meg, ahol a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll. A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan kialakításra kerülő csomag, amely minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon. A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A „talajvédelmet megújító tevékenység” a•környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozását, megosztását foglalja magába. Ehhez megújított kommunikáció és tájékoztatási kampány is szükséges.

„modern alapinfrastruktúra kialakítása” stratégiai cél egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését foglalja magában.

A teljes dokumentáció az alábbi linken keresztül érhető el:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1237425/Talajvedelmi+Cselekvesi+terv.pdf

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.