2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2019. április 09. kedd • 12:01

Elindult az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs felmérése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében felmérés készül a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének megismerésére.

A következő évtizedekre szóló előrejelzések azt mutatják, hogy a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalma következik be - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.


Fotó: Pixabay

A termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében az élelmiszeriparban is rendkívül fontossá vált az informatikai eszközök és rendszerek használata, hiszen az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy különböző tudományágak – például a genomika – teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat.

A NAK küldetésnyilatkozatának szellemében támogatja a tagokat az új technológiák megismerésében és a folyamataik fejlesztésében.

Ehhez szükséges az élelmiszeripar jelenlegi digitalizációs helyzetének megismerése, így például az információs és döntéstámogató rendszerek különböző típusainak, alkalmazásuk gazdasági, hatékonysági és szervezési hatásainak elemzése.

A NAK, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezés Tudományok Doktori Iskola együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető,

ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Válaszaikkal támogatják a kutatást és az eredményekkel hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is.

Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el, 2019. április 30-ig.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.