2021.04.12., hétfő , Gyula

Hírek

2021. március 02. kedd • 17:04

Elismerték a Kalocsa térségi öntözési közösségeket

Az Agrárminisztérium Határozatban elismerte 006-007/2021-es sorszámmal a Kalocsa járásában létrejövő öntözési közösségeket. Így az első, Hartai Öntözési Közösség után – újabb, Kalocsa környéki agrár vonatkozású együttműködés jött létre, ami példa nélküli, legnagyobb taglétszámú öntözési közösség lett Magyarországon.

A kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett hoztunk létre kettő gazdálkodói közösséget (KÖK Észak/Dél), ami egy egységként fog működni - írja a Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek sajtóközleménye. A földterületek a Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések közigazgatásába tartoznak, a kiépített öntözőfürt területén.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelése és dr. Nagy István agrárminiszter elismerése után hazánk legnagyobb öntözési közössége jött létre a kalocsai járásban. A példás gazdálkodói együttműködés kezdésként 700 hektárt és mintegy 40 gazdálkodót érint jelenleg és a tervek szerint folyamatosan bővülni fog. Kiemelendő, hogy a 700 hektárból, 400 hektár vízigényes kertészeti kultúra, melynek több mint a fele kalocsai fűszerpaprika.

Ezzel az együttműködéssel, megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és beruházási támogatásokhoz jussanak megemelkedett intenzitás mellett.

A fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás és hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.

agrotrend.hu / Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.