2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Hírek

2017. április 24. hétfő • 11:02

Elkezdődik az állatok kihajtása

Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően Szent György napjának tájékán hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés.

Ez a hagyomány ma is él a Hortobágyon: április 22-én rendezték meg a Szent György-napi kihajtási ünnepet és kézműves vásárt „Világörökségünk, a Puszta napja” alkalmából.

Délelőtt a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, valamint a Hortobágyi Nonprofit Kft. várta a vendégeket az Őshonos juh és kecske szakmai napon. Délután a felvonulók sorát idén is a rackajuhok nyitották, majd érkeztek a csergető csikósok, népies fogataink, a hatökrös szekér és a bivalyfogat. Idén is lehetősége nyílt a közönségnek a jószágokkal és pásztoraikkal való találkozásra, ugyanis bemehettek az állatok közé. Ezt csikósaink fergeteges bemutatója és a pusztaötös követte.

Rackanyáj vonult a Szent György-napi kihajtási ünnepen a hortobágyi Kilenclyukú hídról MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A "pusztaötösfogat" bemutatója a Szent György-napi kihajtási ünnepen a hortobágyi vásártéren.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Újszentgyörgyre is beköszöntött a tavasz, ahogy ezt az idei György-napi sokadalom is bizonyítja – fogalmazott a hétvégén Fazekas Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település rendezvényén.

Fotó: FM

A földművelésügyi miniszter elmondta: a néphagyomány a tavasz kezdetét Szent György napjától, április 24-étől számítja, ekkor hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről. Mint mondta, a település fejlődik, ennek egyik jele az a nemrégiben átadott paprikaőrlő üzem, ahol a helyben és a környező településeken termelt paprikából kiváló minőségű hazai és exportképes termék készül. Az itteni földeken megtermelt élelmiszerek nagyban hozzájárulnak a környék közétkeztetésének zökkenőmentes ellátásához. Újszentgyörgyön nemcsak a mezőgazdasági tevékenységek köre bővül, hanem az elmúlt években több turisztikai és községfejlesztési beruházás is megvalósult.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.