2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Hírek

2021. október 16. szombat • 11:33

Elkezdték sterilizálni Pablo Escobar hírhedt vízilovait

Kolumbia megkezdte Pablo Escobar vizilovainak a sterilizálását. Az egykori drogbáró még halála előtt telepített be illegálisan exotikus állatokat a birtokára. Ezek közt voltak a „kokainvízilovak”, vagyis egy hím és egy nőstény víziló is. Ők ketten később szaporodni kezdtek és ennek egy egész vízilócsorda lett az eredménye.

Ezeknek az állatoknak a sterilizálását kezdte meg nemrég Kolumbia, 24 állaton már végre is hajtották a kémiai sterilizációt - írta az Index. Erre azért volt szükség, mert a vízilovak gyakorlatilag meghódították Pablo Escobar korábbi birtokát, a Hacienda Nápolest és annak környékét. A szakértők szerint a vízilovak – amelyeknek itt található a legnagyobb Afrikán kívüli csordája – 

FELBORÍTJÁK AZ ÖKOSZISZTÉMÁT ÉS KISZORÍTJÁK A KÖRNYÉKRŐL A HELYI ÁLLATFAJOKAT.

A hatóságok 1993-ban vették birtokba a Hacienda Nápolest és akkor a legtöbb ott talált állatot elszállították az ország különböző állatkertjeibe. A vízilovak elszállítása azonban túl nagy kihívást jelentett, 

EZÉRT INKÁBB OTTHAGYTÁK ŐKET.

Egy szakértő szerint a hatóságok arra számítottak, hogy az állatok majd idővel elpusztulnak, de azzal nem számoltak, hogy a térségben nincsenek olyan ragadozók, amelyek vadászhatnának rájuk – és azzal sem, hogy még szaporodhatnak is. 

ENNEK AZ LETT A VÉGE, HOGY MÁRA KÖRÜLBELÜL 80 EGYEDRE NŐTT A HELYI VÍZILÓÁLLOMÁNY.

Az állatok aztán a Magdalena folyó mentén elszaporodtak és ezzel több állatfajt is veszélybe sodortak, köztük például a helyi tengeri teheneket is, amelyek már korábban is a veszélyeztetett állatok köré soroltak. Ezen felül a vízilovak jelenléte a vizek kémiai összetételét is befolyásolta, ami a halakat is nehéz helyzetbe hozhatja, bár egyes szakértők szerint jótékony hatása is volt annak, hogy megjelentek a folyóban.

Akárhogy is, a hatóságok most megkezdték a sterilizációt, ezáltal előbb-utóbb az állatokat eltűnnek onnan, ahol hagyományos esetben meg sem jelenhettek volna.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.