2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2019. július 09. kedd • 09:18

Előkelő helyre került a Szent István Egyetem a Times Higher Education nemzetközi ranglistán

A 126-150. közötti helyre rangsorolták a Times Higher Education (THE) Europe Teaching Rankings 2019-es listáján a Szent István Egyetemet.

Mindössze négy magyar egyetem került fel arra a nívós nemzetközi listára, amelyben különböző statisztikai adatok és a hallgatók visszajelzései alapján minősítik az európai felsőoktatási intézményeket.


fotó: szie.hu

A Times Higher Education Europe Teaching Rankings 2019-es listáján a Szent István Egyetemet 126-150. közötti helyre rangsorolták, ami kiváló teljesítmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tavalyi felmérés során a 200-as besorolásban nem kapott helyet egyetlen magyar egyetem sem.

A legjobb három – nem meglepő módon – a University of Oxford (UK),  a University of Cambridge (UK), illetve a University of Navarra (SP).

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szent István Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem 41. helyen, az ELTE és a Debreceni Egyetem 151-200. helyen került be a rangsorba.

A Europe Teaching Ranking egyetemi rangsor két legfontosabb alappillérét az intézményi statisztikák és a hallgatók egységes angol nyelvű kérdőíven adott értékelése jelentette,

melyben 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük az egyetemi oktatás és az intézményben nyújtott szolgáltatások színvonalát.

A kérdőív kitért például arra, hogy a hallgatóknak mennyire van lehetőségük kapcsolatba lépni oktatóikkal a tanórákon kívül, hogy milyennek találják az előadótermek, könyvtárak és laboratóriumok minőségét és hozzáférhetőségét, hogy az egyetem a beszéd- és íráskészség, valamint a kritikus gondolkodás fejlesztésével mennyire készít fel őket a munkaerőpiacon való helytállásra, illetve hogy családtagjaiknak és ismerőseiknek mennyiben ajánlanák az egyetem képzéseit.

A statisztikai adatok közül figyelembe vették - többek között -

  • az egyetemi dolgozók, oktatók és a hallgatók arányát
  • a nők és férfiak arányát a hallgatók és a munkatársak között
  • az egy főre jutó publikációk arányát
  • valamint az egyetemen folyó tehetséggondozás színvonalát is.

A Szent István Egyetem mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a nemzetközi felsőoktatási színtér aktív szereplője legyen.

Egyik oldalról hallgatóink a rendelkezésre álló több mint két millió eurós mobilitási keretösszeg segítségével számos európai vagy tengerentúli országban folytathatnak résztanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot.

Másfelől az intézmény nemzetközi hallgatóvonzó képessége is folyamatosan erősödik: a 2018/19-es tanévben a nemzetközi hallgatók aránya 11,4% volt - jelenleg 88 országból közel 1300 külföldi hallgató folytat tanulmányokat az egyetem különböző campusain.

agrotrend.hu / SZIE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.