2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2022. április 29. péntek • 09:25

Először fertőzött embert a H3N8 vírus

Egy négyéves gyermek betegedett meg. A kínai egészségügyi hatóságok szerint kicsi az esélye annak, hogy emberek közt kezdjen el terjedni a madárinfluenza ezen ága.

Húsz éve ismert a vírus, amikor is észak-amerikai vízimadarak körében kezdett el keringeni. Kutyát, lovat és fókát fertőzött már korábban is, de emberről eddig nem volt tudomásunk, írja az NDTV.

A mostani beteg egy kisfiú, aki Henan provinciában került kórházba lázas betegséggel és egyéb tünetekkel. A fiú családja csirkéket tenyészt és lakóhelyük közelében sok vadkacsa él.

A gyermek megbetegedését állattal való közvetlen kontaktus okozta, a vírus emberről emberre nem terjed hatékonyan, állítják a helyi hatóságok. Az esetet egyszeri zoonotikus megbetegedésnek nevezik, az emberről emberre történő átadás rizikóját pedig alacsonynak tartják.

Fotó: MTI

Arra ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a betegnek látszó vagy elhullott madaraktól tartsák távol magukat.

Madárinfluenza alapvetően vadon élő madarakban és tenyésztett szárnyasokban fordul elő, emberre extrémen ritkán terjed át. A legtöbb, embert érintő megbetegedésért a H5N1 és a H7N9 törzsek voltak felelősek 1997-ben és 2013-ban. 2012-ben ugyanakkor a H3N8 vírust okolták több mint 160 fóka haláláért az Egyesült Államok északkeleti partjainál, miután halálos tüdőgyulladást okozott az állatokban.

Kína a tenyésztett és vadon élő madarak hatalmas populációi révén ideális környezetet biztosít a madárvírusok keveredéséhez és mutációjához. Egyes vírusok szórványosan megfertőzik az embereket, általában azokat, akik baromfival dolgoznak. Tavaly egy másik madárinfluenza, a H10N3 is Kínában fertőzött meg először embert a Reuters cikke szerint.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.