2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2019. szeptember 25. szerda • 17:02

Embertelen körülmények között dolgoztak az idénymmunkások a szüret ideje alatt

Öt francia borászatnál tartottak ellenőrzést európai rendőri szervezetek, miután kiderült, hogy több helyen rabszolgaként dolgoztatják a Bulgáriából érkezett idénymunkásokat, írja az Euronews.

A razzián az EUROJUST és az EUROPOL rendőrei összesen 165 embertelen körülmények közt tartott szőlőmunkásra bukkantak. A hatóságok 3 bolgár és 1 francia gyanúsítottat vettek őrizetbe - írja az index.hu.

Az érintett borászatok ellen illegális munkavállalás és ember csempészet miatt is indulhat eljárás - fotó: pixabay.com

"Csak idén 20 ezer idénymunkás érkezett a borvidékre és az emberek fele bolgár. Ez egy nagy szám. Szinte képtelenség ellenőrizni őket" - mondta  Dominique Piron, a  Beaujolais régióban működő egyik pincészet borásza.

Az idénymunkások egy bolgár munkaerő-közvetítő cégen keresztül érkeznek hozzájuk és a régióban működő másik négy borászathoz. A borász azt mondta:  ő sem tudott arról, hogy a közvetítő hónapok óta nem fizeti ki a munkásokat, és a gazdák által tisztességgel kifizetett pénzt inkább ingatlanokba és üzletekbe fekteti.

A közvetítő cégek 2300 kilométerről, buszokkal hozták az embereket főképp a bulgáriai Sumen városából.  Dominique Piron borászata  1800 eurót fizet egy hektár leszüreteléséért. Ez emberekre leosztva azt jelenti, hogy ők körülbelül 60 eurót keresnek naponta fejenként.

A borászat már 5 éve dolgozik az ügynökséggel. Azelőtt maguk fizették a munkásokat, de 2-3 év után a bolgárok azt mondták: felállítják a saját közvetítő cégüket, és ezzel megkönnyítik a francia pincészetek dolgát. 

A valóságban a bolgár munkások konténerekben laktak, alig kaptak enni, és a fizetésük nélkül haza sem tudtak utazni. Az évek során a cégek valóságos bűnszervezetté alakultak: bevándorlókat csempésztek, illegális munkavállalókat közvetítettek ki, sőt több esetben prostituáltakat is szállítottak nyugatra, írja az Euronews.

A francia és a bolgár hatóságok együttműködnek az európai nyomozó szervekkel, hogy lebuktassák a kétes üzleteket. 

agrotrend.hu / index.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.