2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Hírek

2017. november 26. vasárnap • 10:21

Emelkedett a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke

Kiderült, mennyi jut az uniós költségvetésből a termelőknek, szigorúbban ellenőriznék az unióba érkező mézet, Lengyelország termelése dinamikusan növekszik a pulykaágazatban - ezek voltak a hét agrárhírei.

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei. A két társjogalkotó szerv közötti egyezség értelmében 2018-ban az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

fotó: 123rf

Nőtt a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 2199 millió euró volt. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 14,2 százalékkal, importértéke 11,4 százalékkal nőtt 2017 első nyolc hónapjában, az egyenleg 19,1 százalékkal haladta meg 2016 első nyolc havi értékét - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentéséből.

Az eddigi legnagyobb magyar tőkével megvalósuló romániai agrárberuházás, egy takarmánykeverő üzem alapkövét tették le szerdán az erdélyi Kerelőszentpálon (Sanpaul). Az UBM Csoport, East Csoport és Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania srl. egy 15 millió euró összértékű beruházás eredményeképpen Románia legnagyobb független takarmánykeverő üzemét hozza létre. Az üzem - a befektetők tájékoztatása szerint - a 30 tonna/órás és 220 000 tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb, és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye lesz.

Szigorúbban ellenőriznék az unióba érkező importmézet, és az áru sorsát később is nyomon követnék. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) miniszterhelyettese szerint: a politika ennél erőteljesebben nem állhat ki a méhészek mellett, nincs magasabb szint, amely nyomást gyakorolhatna az uniós jogalkotóra.

fotó: Pixabay

Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Baromfi Terméktanács és a Magyar Pulykaszövetség az amerikai hálaadásnapi ünnephez kapcsolódó szakmai konferenciáját, amelyen a szövetség elnöke, Erdélyi István a pulykaágazat hazai állapotát és a nemzetközi szinten elfoglalt helyét mutatta be. Utóbbiban rögtön el is helyezte a magyart, mintegy meghatározva az ágazat mozgási lehetőségeit. Mint mondta, a kelet-európai államok 2004-es uniós csatlakozásától – mintegy bázisponttól – számítva a nyugati országok pulykatermelése, Olaszország és Spanyolország kivételével, visszaesést mutat, viszont Lengyelország termelése dinamikusan növekszik.

Újból lehet liba- és kacsamájat exportálni Thaiföldre, a thai kormány ugyanis feloldja a madárinfluenza miatt bevezetett importtilalmat Magyarországgal szemben, tehát folytatódhat a liba- és kacsamáj, a napos baromfi, valamint a tojás exportja a délkelet-ázsiai országba.

Minőségi váltással kellene az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába elmozdulnia. Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást megduplázná Erdős Norbert európai parlamenti képviselő. Bár az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét - melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, pl. turizmus, étkeztetés, táj-bemutatás is nyújtanak - az Európai Unióban az akvakultúra jelenleg másodlagos szerepet tölt be a halászat mellett.

fotó: 123rf

Ugyanakkor elmondható, hogy jövőre már nem csak ünnepekkor lesz népszerű a hal. A magyarok az ünnepekben főleg pontyot fogyasztanak, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően – nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Kft. tulajdonosa.

A gyümölcstermesztők a közepesnél valamivel jobb, a zöldségtermelők viszont jó évet zártak 2017-ben - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke Kecskeméten. A FruitVeb és a TÉSZ-ÉSZ zöldség- és gyümölcstermesztők évzáró szakmai konferenciáján Ledó Ferenc kiemelte: március végéig úgy tűnt, hogy a gyümölcstermesztés rekord közeli évet zárhat, de az áprilisi fagyok 25-30 százalékos kiesést okoztak, elsősorban a meggy- és almatermést sújtva.

fotó: 123rf

Az újrahasználat volt a központi témája a november 18. és 26. között szervezett Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánynak, amelyben Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szervezésében vett részt - mondta a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola kampányrendezvényén. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja a jó hulladékcsökkentési gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, valamint az egyének és közösségek ösztönzése a társadalmi felelősségvállalásra - tette hozzá. Kitért rá: 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárd embert, de a bolygó termőterülete harminc, ivóvízkészlete pedig negyven százalékkal csökken, "mert mi nem gazdálkodtunk jól azzal, amink van".

fotó: Pixabay

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.