2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2018. november 02. péntek • 14:17

Emléktáblát avattak a füredi szőlőnemesítőnek

Emléktáblát avattak a száz éve, Balatonfüreden született Csizmazia Darab József Magyar örökség-díjas szőlőnemesítő, a város díszpolgára emlékére.

A balatonfüredi önkormányzat, a Helytörténeti Gyűjtemény és a Balatonvin Borlovagrend kezdeményezésére létrehozott emléktáblát Hári Lenke, a város alpolgármestere és a szőlőnemesítő fia, Csizmazia Darab József leplezte le. írja a veol.hu.

A népszerű hibridfaj a Füredgyöngye nevet kapta - fotó: pixabay.com

Pálffy Károlyné, önkormányzati képviselő, a településfejlesztési, környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottság elnöke köszöntőjében egyebek mellett felidézte, Csizmazia Darab József nemesítői munkája a világban már régebben komoly elismerést kapott, fajtái közül például több millió Zalagyöngyét telepítettek a volt Szovjetunió, Ausztria, Svájc, az USA és Kína szőlőültetvényein.

Szülővárosa tiszteletére pedig az egyik hibrid szőlőfajtáját Füredgyöngyének nevezte el. -2003. tavaszán értékes növényeiből 32 fajta bor-, és csemegeszőlőt telepítettek, ez a gyűjtemény értékes génbank, nagy kincse városunknak, fogalmazott Pálffyné.

Hozzátette, a szőlőnemesítő élete utolsó éveiben sok tanácsot adott szőlészeknek, borászoknak, elkötelezettje volt az egészséges borfogyasztásnak. 2013-ban bekövetkezett halála előtt még aktívan dolgozott, tervezte a gyógybor létrehozását, és azt, hogy a szőlőterápiát alkalmazzák a szívkórházban.

A szónok utalt arra is, hogy idén a hazai, és a nemzetközi szőlész-borász ágazat ünnepségsorozattal emlékezik meg Csizmazia Darab Józsefről, aki 60 évet töltött a környezetkímélő szőlőtermelés szolgálatában, aki egész életében hirdette, hogy a szőlőt ugyanúgy meg kell érteni, mint az embereket.

Az emlékezés után a megjelentek koszorúkat helyeztek el a város díszpolgára márványtáblájánál.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.