FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Hírek

2017. december 19., kedd • 18:01

Engedélyt kapott az ausztrál kanola az Európai Unió piacán

Örülhetnek az ausztrál kanolatermelők a 2017-es betakarítási idényt követően, hogy környezetbarát biodízel-alapanyag formájában jelen lehetnek az értékes EU piacon.

A jogszabályt, amely biztosítja az EU-ba való folyamatos bejutást az ausztrál kanola számára, december 15-én fogadták el. A jogszabály megalkotása és elfogadása elengedhetetlen volt, hogy 2018. január 1-je után is biztosítva legyen a folyamatos exportálás az európai piacra.

Az üvegházhatást okozó gázok (GHG) csökkentésére vonatkozó célkitűzések elérése érdekében az Európai Unió 2018. január 1-jétől megszüntette volna az ausztrál termesztésű kanola importját, hacsak a mezőgazdasági termelők nem bizonyítják, hogy termesztett növényük alacsony kibocsátású.

- írja az Agropages.com.

Az Ausztrál Olaj Szövetség (AOF) tagjai és az ausztrál Export Grains Innovációs Központ által finanszírozott CSIRO jelentés benyújtását követően az Európai Bizottság megerősítette, hogy az ausztrál kanola megfelel az EU biodízel gyártásra vonatkozó szigorú alapkövetelményének.

"Szakemberekből álló csapatot és egy sor szakértőt alkalmaztunk annak érdekében, hogy pontosan leírjuk a kanolamag-termelésből származó kibocsátásokat, ezáltal képesek vagyunk segíteni más ausztrál cégeknek, mivel egyre inkább szembesülnek hasonló igényekkel."

A jelentés megállapította, hogy a legnagyobb kibocsátás

  • a műtrágya gyártásából,
  • a növényi maradványok lebomlásából és
  • a talajból származik.

Az államok közötti kibocsátási különbséget nagyrészt az éghajlati különbségek okozták.

Az AOF vezérigazgatója, Nick Goddard elmondása szerint a termelők megkönnyebbültek a döntés hallatán, hogy legnagyobb export piacukat megtarthatják, hiszen legfőbb hasznosítási lehetőségüknek a biodízelgyártás tartják.

"Az uniós piac túl értékes ahhoz, hogy az ausztrál kanolatermesztők elveszítsék azt. A 2016/17-es évek során az ausztrál kanola exportja az EU-ba legtöbbször meghaladta az 1,0 milliárd dollárt, és csaknem minden exportot biodízel-előállításra használtak"- mondta Mr. Goddard.

Az Ausztráliából származó kanola túlnyomó többsége nem génmódosított, ami az EU-ban körülbelül 20-40 dollár/tonnás prémiumot jelent. Ez 2016/17-ben további 100 millió dollárt jelentett az ausztrál mezőgazdaságnak. A nem GM termék maradványanyaga pedig felhasználható állati takarmányokhoz.

A biodízelgyártás céljára szánt alapanyagokat értékesítő országoknak bizonyítaniuk kell az EU számára, hogy megfelelnek a kibocsátási korlátoknak. A 468 kg CO2-eq / tonna vetőmag átlagos szén-dioxid-kibocsátásával az ausztrál kanola kifejezetten versenyképes lesz ezen a fontos piacon.

Ausztrália volt az egyik első - EU-n kívüli állam -, amely jelentést nyújtott be az Európai Bizottságnak, amelyben felvázolta a kanolatermesztés kibocsátási profilját.

A kanola ugyanúgy rokona a brokkolinak, káposztának és karfiolnak, mint a repce. Összezúzott magjából pedig szintén olajat sajtolnak. A különbség abban rejlik, hogy kanadai tudósok növénynemesítési munkálatok segítségével kivonták a repcéből az erukasavat és a glukozinolátot és az így létrejött növényt vértezték fel a canola névvel. Egyébként a név a „Canadian” és az „oil” szóból összerakott mozaikszó.

agrotrend.hu / AgroPages.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.