2021.06.22., kedd , Paulina

Hírek

2021. május 06. csütörtök • 10:12

Ennivalóként forgalmazható a lisztkukac az Európai Unióban

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén – közölte az osztrák Die Presse. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt.

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz - írja a Magyar Nemzet.

Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték: hazánk álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Ráadásul a kontinensen hagyománya sincs ezen fehérjeforrások fogyasztásának.

Továbbra is fontos ezeknek a fehérjeforrásoknak a bevezetése előtt a megfelelő élelmiszerlánc-biztonsági kutatási, jelölési és edukációs feladatok elvégzése.

Fotó: DPA

 

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

A hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.