2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2020. június 09. kedd • 10:45

Enyhülhet az aszály

Déli, délnyugati áramlással meleg, nedves légtömeg érte el a Kárpát-medence térségét. Ez a labilis rétegződésű légtömeg egész héten heves záporokat, zivatarokat és így sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot okozhat. A hőmérséklet is már az évszaknak megfelelően nyárias, amire szintén nagy szüksége van az érni kezdő őszi vetéseknek és a fejlődésben lévő kapásnövényeknek egyaránt – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

A szántóföldi növények közül az őszi búza elvirágzott, az árpa az érés fenológiai fázisban jár, a repce pedig a magot fejleszti - számol be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Egyes térségekben a búza nem bokrosodott meg eléggé a tavasszal, a repce pedig nem hozott elég oldalhajtást, így ritkásak az állományok, kevesebb lesz a termés.

Fotó: wikipedia

A kapásnövények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának végre megjött a meleg, eddigi fejlődése elég vontatott volt, de már egyre többfelé az 5-7 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége.

Az eddig lehullott csapadék az állományoknak rendkívül jól jött, az őszi vetések szemfejlődésében rendkívül sokat segít. Javult az aszályhelyzet, a gyomosodás is megindult, de az állományok további fejlődéséhez további csapadékra van szükség. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

Az időjárás egész héten alig változik majd, azaz meleg, párás, záporos, zivataros napok következnek. Minden nap, de nem mindenhol lehetnek az országban akár heves záporok, zivatarok. A hét vége felé csökken majd a csapadékhajlam.

Összességében a héten akár 20-40 mm csapadékösszeg is összejöhet területi átlagban, bár a záporos jelleg miatt nagy területi különbségek is kialakulhatnak. Annak kicsi az esélye, hogy egy helyen ne essen legalább 10 mm. A talaj nedvességtartalma így jelentősen növekedhet, ami igen fontos a jelenlegi helyzetben.

A csapadékosabb idővel a levegő páratartalma is megnövekszik, ami számos növényi kórokozó számára jelent kedvező feltételeket. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg vagy fokozódik viharossá, máshol legfeljebb élénk széllökések lesznek jellemzőek. Meleg marad az idő, a minimum hőmérsékletek 15 fok körül, a maximumok pedig 25 fok körül alakulnak, a hét végén pedig már inkább a 25-30 fokos értékek lesznek a jellemzőek.

Bővebben itt.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.