2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2020. augusztus 26. szerda • 11:11

Enyhülnek a tűzifa értékesítésre vonatkozó szabályok

A belügyminiszter által meghirdetett, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásának 2020. évi támogatásáról szóló pályázati kiírás 2020. július 31- én jelent meg.

A program még 2011-ben indult, abból a célból, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, csökkenjen a háztartások tüzelőanyag- költsége.
Viszont a pályázat meghirdetése a másik oldalnak, azaz az érintett erdőgazdálkodóknak is segítséget jelenthet az elmúlt két évben jelentkező fapiaci zavarok, majd a koronavírus-járvány miatt felerősödő tűzifa értékesítési problémák enyhítésére, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Ahogy arról már többször beszámoltunk, az elmúlt két évben a tűzifa-felhasználás csökkent, az enyhe telek miatt a lakosság is kevesebb tűzifát vásárolt, illetve az erőművek faanyag szükséglete megcsappant. Ez a hazai fakészletek megnövekedését, a termelések visszafogását, továbbá a faárak csökkenését eredményezte.

Ilyen helyzetben érték az ágazatot a koronavírus-járvány miatti, a tavaszi fakitermelési szezon utolsó harmadát már jelentősen érintő globális veszélyhelyzeti intézkedések, amelyek következtében az erdőgazdálkodók számára elérhető hazai és uniós fapiacok egyik pillanatról a másikra szinte összeomlottak.

Több kezdeményezés indult a probléma kezelésére, mint a korai tűzifa-vásárlás előnyeinek népszerűsítése, vagy a tisztességes piaci magatartást célzó, és hatékony tűzifa hirdetést, illetve keresést biztosító online alkalmazás („Tűzifát okosan”) útnak indítása, de igazán eredményesnek a 2020. évi Szociális Tűzifa Program elindítása, illetve kiszélesítése tekinthető. Az idei évben erre a célra 5 milliárd Ft-ot biztosít a költségvetés.

A vissza nem térítendő támogatásra a Belügyminisztérium 2020. január 1-jei adatai alapján az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat pályázhat.

Az önkormányzatnak adható támogatás mértéke a település - a kedvezményezettek települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015 (IV.23.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott - besorolásától függ.

Eszerint az igényelhető támogatás összege:

 • a jelentős munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatok esetében:
  • 16 000 Ft/erdei m+áfa (kemény lombos fafaj)
  • 10.000 Ft/erdei m3 + áfa (lágy lombos fafaj)
  • szénre vonatkozóan 3000 Ft/q+áfa,
    
 • a többi kedvezményezett önkormányzat esetében:
  • 15 000/Ft erdei m3+ áfa (kemény lombos fafaj)
  • 9000 FT/erdei m3+áfa (lágy lombos fafaj)
  • szénre vonatkozóan 2500 Ft/q+áfa

Utóbbinál kötelező a támogatáson felül 1000 Ft/erdei m3 + áfa, illetve 500 Ft/ q + áfa önrész vállalása.

A kedvezményezett önkormányzatok kemény lombos tűzifából maximum 2 m3/ ellátott mennyiséget, lágy lombosból pedig 3 m3/ ellátott mennyiséget igényelhetnek. Barnakőszén esetén a limit 6 q/ ellátott. Viszont egy önkormányzat csak egy fajta tüzelőanyag megvásárolására pályázhat és azt csak egy alkalommal nyújthatja be.

fotó: pixabay.com

A pályázatok kizárólag elektronikusan adhatók be, 2020. augusztus 31-ig.
A belügyminiszter a beérkezést követő 15 napon belül, de lekésőbb 2020. szeptember 30-ig dönt a pályázatokról.

A kedvezményezettek csak az erdészeti hatóságok által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg az átlagosan 100 cm hosszú, 5-35 cm átmérőjű tűzifát. (Kemény lombos tűzifa esetén, a megvásárolt mennyiség legfeljebb 5%-a lehet nem kemény lombos fafajú.) A tűzifa szállításának igazolásához természetesen szállítójegy szükséges.

A barnakőszén átlagos nagysága 20-40 mm átmérő közé kell, hogy essen.

Az önkormányzat a támogatott mennyiségnél többet is megvásárolhat a tűzifából vagy a szénből, ha a meghatározott követelményeknek megfelelő tüzelőanyagot a pályázati kiírásban rögzített árnál kedvezőbb feltételekkel tudja megvenni. Ha ÁFA körön kívül eső eladótól történik a beszerzés, úgy a támogatás felhasználása során kizárólag a nettó támogatási összeg vehető figyelembe.

A támogatásból vásárolt tüzelőanyagot a kedvezményezett önkormányzat 2021. február 15-ig osztja ki a rászorulóknak.

A pályázat teljes szövege itt olvasható.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.