2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2019. október 05. szombat • 17:44

Enyhült a helyzet Belgiumban az ASP kapcsán

Míg az afrikai sertéspestis Kelet-Európában nem csökken, és Ázsiában futótűzként terjed, úgy tűnik, hogy a belga helyzet enyhül.

Egy évvel az afrikai sertéspestis (ASP) első belgiumi esetét követően úgy tűnik, hogy a helyzet fokozatosan enyhül. Július óta szignifikánsan kevesebb ASP-fertőzött vaddisznót találtak, ami reményt ad. Az érintett erdei területek lezárása és a vaddisznók intenzív vadászata a lezárt területeken úgy látszik meghozta gyümölcsét.


A mai napig Belgiumban 827 ASP-fertőzött vadkant találtak. - fotó: pixabay

2018. szeptember 9, az első ASP-pozitív vaddisznó-felfedezés óta összesen 58 telepen 4150 sertést vágtak le a központi és a pufferzónában. Ezen kívül 827 fertőzött vaddisznót találtak. Az erdőkben továbbra is aktívan keresik az elhullott állatokat. Időközben azonban a vallon vezetés újból megnyitja a vadászterületeket.

Vaddisznók illegális behozatala?

Még mindig nem világos, hogy az ASP-vírust hogyan hurcolták be Belgiumba. Korábban arról szóltak a pletykák, hogy a vadászok illegálisan importáltak sertéseket Kelet-Európából Belgiumba, amelyek valószínűleg tünetek nélkül hordozták a vírust. Februárban négy vadászt és vadőrt tartóztattak le. A gyanúsítottakat azóta szabadon engedték ugyan, de a nyomozás még nem zárult le.

Valószínűbbnek tűnik az a feltételezés, miszerint a kelet-európai kamionosok az első járvány kirobbanásának közelében az autópálya pihenőhelyén dobták ki a magukkal hozott ételeket, vagy 2018-ban Észtországban és Lettországban járt belga katonák hurcolták be a vírust.

Hatalmas árcsökkenés

A belga sertéstenyésztőknek erőteljes árvisszaesést kellett az elmúlt tizenkét hónapban átélniük. Néhány héten belül a sertés ára 20 cent/kg-mal esett vissza a hasított félsertések esetében. 2018 végéig a hasított félsertések ára 1,09 €/kg-ra csökkent. Sok sertéstenyésztőnek nehézségei voltak a számláik rendezéséven. A takarmányt gyakran hitelre vásárolták. A jelenlegi jó sertésárak Európában, amelyek a Kínában végbemenő tömeges ASP-elhullásoknak is köszönhetők, pénzügyi szempontból enyhülést biztosítanak.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.