2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2018. szeptember 25. kedd • 13:16

Érdemes-e betárolni a napraforgót, amikor nyakunkon van a kukorica is?

Az időjárás miatt ugyan leállt a kukorica aratása, de az eddig betakarított mennyiség jó minőségű, bíztató termésátlagokkal. Az aratáskori árak alapján sokan reflexszerűen betárolnak, nagy kérdés, hogy ez jó döntés-e.

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett az aratóknak, így a napraforgó és a kukorica betakarítása gyakorlatilag egymásba ért. Az idei agrárév minden szabadföldi növény esetében a rövidebb termelési ciklusról, a korai aratásról szólt és szól. Ráadásul, a kukorica esetében ez még a különböző tenyészidejű fajták összeérését is hozta. Így felborulhat a sorrend, előbbre kerülhet a nagyobb hozamot mutatók betakarítása.


A kukorica minősége a rendelkezésre álló adatok alapján bíztató - fotó: Pixabay

Az elmúlt napokban hullott csapadék és a viharos szél miatt több régióban leállt a kukorica aratása, talán csak napok múlva folytatják a munkát.

- A termésátlagot ágazati szakértők hektáronként 7 tonnára várják, ami Magyarországon jó közepesnek minősül, a 2016-ban aratott 8,7 tonnánál alacsonyabb, de jobb a tavalyi 6,8-as értéknél. Biztosat erről majd a kombájnok újraindulása után lehet mondani – foglalta össze az információkat a Concordia Közraktár Zrt.

A társaság vezérigazgatója, dr. Halmos Gábor hozzátette: bár a szezon elején járunk, a beküldött minták ígéretesek, mind a nedvességük, mind a tisztaságuk megfelelő. Az eddig vizsgált minták hektolitertömege is felülmúlja a tavalyi szintet, átlagosan 740 g/l.

Szintén jó hír, hogy alacsonyak a leggyakrabban vizsgált szennyezőanyagok, a DON és Aflatoxin-szintek is. Óvatosságra int azonban tavalyi tapasztalat, amikor a hasonlóan bíztató kezdet után, nagyobb mértékű betakarítottságnál

az aflatoxin-koncentrációt területileg elszórtan, de több mintában is a limitérték közelében mértek.

A kukoricánál a szárítás után elvárt, 14,5% alatti nedvességtartalom beállítása jelenthet gondot. A hosszabb idejű tárolás esetén a magasabb nedvességtartalmú tételek fokozottabb gondozást igényelnek. Gyakrabban kell mérni a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, sűrűbben átmozgatni az árut.

Az agrárév különlegességei ezzel még nem értek véget

Ahogy a repce és a kalászosok, úgy az őszi betakarításúak is összeértek, ami a raktárak magas kihasználtságát hozta.

- Publikus kataszter híján úgy gondoljuk, hogy 20-22 millió tonna terményt tudunk eltárolni egyszerre – mondta az agrotrend.hu-nak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. - Ha a tavalyi maradékkal is számolunk, ez éppen elegendő lehet, de helyi kapacitáshiányok, illetve kihasználatlanságok mindig adódnak - tette hozzá.

Tovább színezve a képet, a német és lengyel kisebb búzatermés miatt már aktívan vásárolnak tőlünk az ottaniak. Ez leginkább közúti szállítást jelent, ami ugyan drágább, de kiszámíthatóbb, mint a kritikusan alacsony vízszint miatt nehezen hajózható Duna, vagy a nagy adminisztrációs igényű vasúti szállítás.

Ebben a helyzetben az alacsony vízszint annak is korlátja lehet, hogy túl hamar kiszaladjanak az országból a készletek, és tavasszal éppen mi nézzünk szembe takarmányhiánnyal.

Érdemes-e betárolni a napraforgót, amikor nyakunkon van a kukorica is? Ez napjaink egyik legfontosabb kérdése a szántóföldi növénytermesztők számára. Ami ráadásul igen fogas. Az aratáskori árak alapján sokan reflexszerűen betárolnak, mondván, ha enyém a tároló, nem számít nagy költségnek, és később általában úgyis emelkedik majd.

A napraforgókaszat felvásárlási ára a tavalyi, azonos időszaki ár alatt van. A termés jó, és nem csak nálunk, Ukrajnában és Romániában is.

- Ebből arra következtetünk, hogy nem fog emelkedni az előttünk álló hónapokban az ára, de a helyzet a kukoricánál is hasonló. Chicagóban a jó termésadatok megjelenése óta lefelé csorog az ára – emelte ki Fórián Zoltán. Ez pedig annak ellenére így van, hogy a felhasználás várhatóan még ezt a termésszintet is meg fogja haladni, a készletek azonban magasak maradnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.