2020.02.28., péntek , Ákos,Bátor

Hírek

2020. január 24. péntek • 16:17

Érésgyorsításról a szakértők szemével

A sajtóban felmerült, hogy visszahívás történt paradicsom ügyben egy érésszabályzó miatt erről kérdezzük szakértőnket Csizmadia Györgyöt és Feczák Tamás paradicsomtermelőt.

fotó: pixabay.com

Mit érdemes tudni ezekről a érésszabályozó szerekről?

Csizmadia György: Az érés egy természetes folyamat. Az etilén hatására megy végbe az érés. Az etilén gáz halmazállapotú kis molekulájú, szerves vegyület. Egy növényi hormon, amely az anyagcserében játszik kulcsszerepet, hatással van a virágzásra, az érésre, valamint a növény légzésére. A zöldségek - gyümölcsök etilént termelnek, és ezzel segítik azoknak az enzimeknek a szintézisét, melyek az érést meghatározzák. A nem utóérő gyümölcsök csak addig termelnek etilént, és így csak addig érnek, amíg el nem választják őket a növénytől, vagyis, ha leszedjük a cseresznyét, ami nem utóérő, a cseresznye abbahagyja az etilén termelést, és így az érést is.

A növény etilén termelése tehát gyorsítja az érést, ám mindez csak akkor valósulhat meg, ha megfelelő mennyiségű oxigén van a levegőben. Egyes növények többet termelnek mások kevesebbet. A hőmérséklet is jelentősen befolyásolja. Legismertebb de mégsem ismert példa a banáné. Amikor leszedik a banánt a világ másik felén Brazília, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Panama stb. akkor éretlen és zöld.

A gyümölcsöt hűtőhajókon szállítják az egész világon mindenhova. A banán természetesen a fán megérve a legízletesebb, de ha ekkor szednék le, megromlana, mire a világ másik végén lévő fogyasztóhoz ér. Ezért éretlenül, zölden szedik le, hűtve szállítják hazánkba, és itt mesterséges érlelési folyamat következtében nyerik el a színüket, aromájukat és édes ízüket. Amikor bejön a kikötőkbe Európába vagy Magyarországba a zöld banán akkor beteszik érlelő kamrákba Ez 4-8 napig tart. Amikor nagy a kereslet akkor zöldebb  mert hamarabb jut a pultokra.

Miért van erre szükség a paradicsomnál?

Feczák Tamás: Elsősorban hazánkban télen akkor van erre szükség amikor kevés a fény és lassan érik a paradicsom. Már elérte a megfelelő méretet íz kezd kialakulni de sápadt. A szezonnak vége van és az új növények ültetése elött felgyorsítjuk a folyamatot. Régen a háziasszonyok is leszedték a fagyok elől a félérett paradicsomot és az a kamrában egy hónapig is eltárolható volt. Ekkor természetes módon termelődő etilén pl az alma által gyorsította a paradicsom érését. Mi is ezt tesszük, de hangsúlyozom ez csak év végén akkor amikor ilyen fényszegény az időjárás és meg vagyunk csúszva. Azonban az import paradicsom mindig így jön be Törökországból és ezért is jobb ízű a hazai.

Általánosságban hogyan derül ki egy ilyen eltérés a fogyasztó számára?

Csizmadia György: Amikor megveszi és megeszi. De egyszerű a dolog venni kell mindkettőből és megkóstolni otthon s el lehet dönteni a magyar ha drágább is mennyire megérni a jobb íz miatt.

Mennyire nyomon követhető az, hogy egy-egy zöldéget/gyümölcsöt forgalmazó cég mennyi szerrel kezeli a gyümölcseit?

Feczák Tamás: Magyarországon teljesen. Komoly tanúsító és nyomonkövetési rendszerek biztosítják ezt a fogyasztó számára.

A visszahívás mindig azt jelenti, hogy valamitől meg kell óvni a vásárlót, mit okozhat az érésszabályozó, ha nem megfelelően van a zöldségen/gyümölcsön?

Csizmadia György: Igazából ebben az esetben semmit, ha valaki nagyon érzékeny lenne rá de erre nagyon kevés ember van az tudja magáról, mert a nagyon érett gyümölcstől lesz egy kis hasmenése. Amit okoz az a túl korai használata az a csökkent, jellegtelen íz.

Mennyire szigorúak Magyarországon az erre vonatkozó jogszabályok?

Feczák Tamás: Nagyon. A legszigorúbbak a világon Európában, sőt az áruházláncok még ennél is szigorúbbak.

Hogyan tudja egy átlagos vásárló kiszűrni, hogy mennyire érésszabályozóval kezelt terméket vásáról? Mit érdemes megnézni?

Csizmadia György: az illatát, a színét.

Melyik gyümölcsökre legjellemzőbb, hogy kezelve van érésszabályozóval?

Csizmadia György: az etiléntermelő gyümölcsök alkalmasak erre Alma, Avokádó, Banán, Füge, Kajszi, Körte, Mangó, Nektarin, Őszibarack, Paradicsom, Passiógyümölcs, Sárgadinnye, Szilva, de lehet hogy pont azért vannak kezelve mert nem akarjuk hogy érjenek és gátoljuk az etilént de ez már egy másik téma mire milyen technológiák vannak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.