2021.10.19., kedd , Nándor

Hírek

2020. április 29. szerda • 11:33

Érkezik a csapadék, enyhül a szárazság

A növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus a héten véget ér.

Az őszi kalászosok a szárbaindulás, az őszi káposztarepce pedig a virágzás fenológiai fázisában jár. Ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre. A kapás növények közül a napraforgó vetése a legtöbb helyen már megtörtént, a kukorica és a burgonya vetése is folyamatban van - írja az OMSZ.

fotó: pxfuel.com

A magágyak azonban rendkívül szárazak, a csírázáshoz és a keléshez nedvességre lenne szükség. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. A száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett, a csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével azonban ezek hirtelen elszaporodására is számítani lehet.

Az egyes növényfajták csak bizonyos hőmérséklet fölött fejlődnek, a különböző növényeknél ez eltérő úgynevezett bázishőmérsékletet jelent (kukoricánál ez a hőmérséklet 10 Celsius fok). Az értékekből arra is következtethetünk, hogy a növények, elsősorban a kukorica fenológiai fázisai az átlaghoz képest hamarabb vagy később következnek be.

Egyelőre a szezon elején járunk, az eddigi értékek a sokéves átlag fölött járnak, a tavalyi értékekhez képest pedig nyugaton pozitív, északkeleten negatív eltérés mutatkozik.

Ezen a héten változékonyabbra, nedvesebbre fordul az időjárás. Több lesz a felhő, és az ország valamely területén minden nap várható csapadék, leginkább záporok, zivatarok formájában. A legnagyobb területre kiterjedően szerdán és pénteken eshet.

A csapadékos idő a jelenlegi számítások szerint sajnos csak átmeneti, a Dunántúlon már szombattól, keleten vasárnaptól jelentősen csökken a csapadékhajlam. Addig azonban jellemzően 10 és 20 mm közötti összeg várható országosan, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek is lehetnek.

A héten is gyakran várható napközben megélénkülő szél, a hétvégé sokfelé erős lökésekre is számítani lehet.

Mindez nem ér fel a csendes, áztató eső jótékony hatásával, de a szárazságot enyhíti. A csapadékos idővel ugyanakkor megjelennek a növényi kórokozók is, az ellenük való védekezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni az előttünk álló időszakban.

Részletek itt.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.