2021.04.20., kedd , Tivadar

Hírek

2020. március 16. hétfő • 13:18

Erős hatással van a koronavírus a gabonapiacra

Pánikhelyzetekre az elmúlt években is volt már példa a gabonapiacon, de azt, hogy pontosan hogyan fognak mozogni az árak, egyelőre nem lehet megjósolni – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy az idén nagy amplitúdójú ármozgások lehetnek lefelé és fölfelé is – tette hozzá.

koronavírus európai terjedését követő intézkedések befolyásolják a kereskedelmet. Mint a GOSZ-elnök elmondta, a kiszállítások időszakában vagyunk, de új üzletkötések ilyenkor nem történnek - írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

Mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása érzékenyen érintheti az exportőröket.

Az olasz járművekkel szállított termények ugyanakkor még bejuthattak az országba. A nemzetközi piacon a múlt héten lejtmenetbe fordultak a gabonaárak, a határidők zömére árcsökkenést jelzett a chicagói és a párizsi árutőzsde is: általában 1,5–2 százalékkal alacsonyabb árszinten születtek kötések a búzára és a kukoricára is, miközben a szójabab ára féléves mélypontra került.

Ahogyan a koronavírus várható gabonapiaci hatásairól, úgy az őszi vetések állapotáról és a növényvédelmi helyzetről is korai még véglegeset mondani – mondta a GOSZ-elnök. Annyi bizonyos, hogy az ősz időjárási szempontból nagyon jó volt, a növények jó állapotban kezdték a téli időszakot, amely viszont nem ideális, meleg, hótakaró nélküli volt.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.