2020.09.28., hétfő , Vencel

Hírek

2018. március 01. csütörtök • 13:21

Erősíti a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokat az új kamarai osztály

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új szakmai osztályt hozott létre. A február 28-án megalakult Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztály a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztálya 2018. február 28-án alakult meg Dunaharasztiban, dr. Csorbai Attila országos osztályelnök vezetésével. Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el.

Az új osztály hiánypótlóként jött létre, a Kamara ezen területen tevékenykedő tagjainak nyújt szakmai támogatást, valamint szintetizálja felvetéseiket, törekszik problémáik megoldására, javaslatok együttes kidolgozására

– hangsúlyozta Éder Tamás az ülésen.

A nyitó tanácskozáson többek közt szóba került a hazai védjegyek helyzete, illetve a Magyar Élelmiszerkönyvvel kapcsolatos felvetések, a kiskereskedelmi láncok beszállítási követelményeivel kapcsolatos észrevételek, továbbá a korrekt beszállítói szerződések szükségessége. De például a göngyölegek, rekeszek, raklapok kereskedelmi használatának problémái is megjelentek a tanácskozáson.

Emellett az osztály tagjai tájékoztatást kaptak az Európai Unióban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásáért folyó munkáról. Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is határozottan képviseli álláspontját, jelentős nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül.

Az agrárkamara közleményében emlékeztetett: az elmúlt években folytatott európai felmérések és konzultációk is rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátási láncban jelenlévő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok negatívan befolyásolják a lánc működését és a szereplők pozícióit az agrár-élelmiszeripari termékek piacán. Az Európai Bizottság 2017 második felében – itthon a Kamara hathatós közreműködésével – nyilvános konzultáción gyűjtötte össze a mezőgazdasági termelők, feldolgozók, kereskedők és más érdekelt felek véleményét a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszerlánc egészét lefedő köztestület, amely hatékonyan fogja össze az egyes ágazati felvetéseket, a döntéshozók felé konkrét, az alágazatok közt szintetizált javaslatokat kidolgozva. A mintegy 400 ezer fős kamarai tagságnak részesei egyebek közt a termelők, a feldolgozók és a kereskedők is; a Kamara munkája során számos szakmai szervezettel működik együtt. Az Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztály munkaterve a következő hónapokban alakul ki, ahogy az alosztályok, munkacsoportok rendszere is.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.