Hírek

Erőteljes baktérium volt a fagyasztott zöldségben

A Listeria monocytogenes feltételezett jelenléte miatt hívták vissza a termékeket.

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a – nem fogyasztásra kész – fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt
– olvasható a hivatal oldalán.


fotó: Pixabay

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös járvány jelentését, amelyben az olvasható, hogy valószínűleg a gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek 2015 óta járványt okoznak több európai uniós országban.

A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban rögzítették:

  • Ausztriában
  • Dániában
  • Finnországban
  • Svédországban
  • az Egyesült Királyságban

Magyarországon erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tud a hivatal.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították. 

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez.

A Listeria monocytogenesről: 

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról a Nébih oldalán érhető el.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés