Hírek
Erőteljes baktérium volt a fagyasztott zöldségben
A Listeria monocytogenes feltételezett jelenléte miatt hívták vissza a termékeket.
Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.
Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a – nem fogyasztásra kész – fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt
– olvasható a hivatal oldalán.
fotó: Pixabay
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös járvány jelentését, amelyben az olvasható, hogy valószínűleg a gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek 2015 óta járványt okoznak több európai uniós országban.
A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban rögzítették:
- Ausztriában
- Dániában
- Finnországban
- Svédországban
- az Egyesült Királyságban
Magyarországon erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tud a hivatal.
A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.
A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.
A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.
Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez.
A Listeria monocytogenesről:
A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.
A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.
További információ a Listeria-ról a Nébih oldalán érhető el.
agrotrend.hu / Nébih