2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2017. április 05. szerda • 12:17

Érthetetlen az új erdőtörvénnyel szembeni fellépés

Az Országos Erdészeti Egyesület és Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös állásfoglalása szerint az új erdőtörvény-tervezet elősegíti a természetvédelem és az erdőgazdálkodás céljainak elérését a jövő magyar erdőgazdálkodásában. Ezért sem értik a civilek felháborodását.

Az új erdőtörvény tervezetének hosszú szakmai előkészítésében egyaránt részt vettek az erdészeti civil szervezetek és a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős államtitkárságán keresztül a természetvédelmi civil szervezetek is. Az Országos Erdészeti Egyesület és Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös állásfoglalása szerint az elkészült jelenlegi tervezet minden résztvevő részéről rugalmasságot, valamint a jövő generációinak és erdeinek érdekei iránt elkötelezett konstruktivitást követelt.

A résztvevők teljes egyetértése mellett, a tervezet megalkotásának legfontosabb szempontja az erdő természetességének megtartása és területének növelése, a vidéki lakosság megélhetésében, életminőségének javításában betöltött szerepe volt, az erdőterület növelésének fontosságát hangsúlyozva, hiszen az erdő valóban hazánk egyik legfontosabb természeti kincse, amely sokrétű szolgáltatásain keresztül alapvető módon határozza meg életminőségünket. Kiemelt szerepe az életünkben a faanyag és egyéb erdei termékek mellett azon alapul, hogy létfontosságú szolgáltatásokat nyújt: a tiszta ivóvíz, talaj, levegő és kedvező mikroklíma biztosításától az egészségünk megőrzése érdekében szinte helyettesíthetetlen szabadidős lehetőségekig.

A több évig tartó folyamatos egyeztetések, viták és tárgyalások során formálódó erdőtörvény jelenlegi, a parlament elé került szövegének tartalmáról és időszerűségéről elismeréssel nyilatkozott több ellenzéki párt képviselője és több természetvédelmi civil szervezet is, így az erdész szakma örömmel konstatálta, hogy széles körű konszenzuson alapuló új szabályozás adhat kereteket szakmai munkájának.

Az OEE és a MEGOSZ szerint mindennek tükrében érthetetlen az a pálfordulás, amelyről a természetvédő civil szervezetek az új erdőtörvény tervezetével kapcsolatban kiadott sajtóközleménye tanúskodik. A két szervezet véleménye szerint a megfogalmazott vádakkal ellentétben az erdőtörvény tervezete természetvédelmi szempontból nem jelent visszalépést, a civil szervezetek részt vehettek a tervezet előkészítésének folyamatában, és ha számukra nem egyértelmű a szöveg, akkor újra és alaposabban el kellene olvasniuk a tervezetben foglaltakat, valamint értelmezni is a leírtakat.

Ehhez a hazai erdészeti ágazat két meghatározó szervezete szívesen segítséget nyújt, hogy világossá váljon, a törvény jelenlegi tervezete megfelelő, korszerű keretek közé helyezi a mindennapi erdőgazdálkodást, és elősegíti a természetvédelem és az erdőgazdálkodás céljainak és igényeinek harmonikus megjelenését a jövő magyar erdőgazdálkodásában.

agrotrend.hu / OEE/MEGOSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.