2020.04.06., hétfő , Vilmos,Bíborka

Hírek

2019. július 29. hétfő • 10:10

Ess eső, ess!

A nyaralóknak kifejezetten rossz hír, de a szántóföldi növénytermesztők, akiknek kinn áll a kukoricája, napraforgója a földeken, nagyon örülnek az esőnek.

Udvariasan megvárta, míg a kalászosok bekerülnek a tárolóba, aztán, uccu neki. A hétvégi eső az ország több pontján kifejezetten megmentette a kukoricát.


fotó: pixabay

Az előélet ismeretében elmondható, hogy csúcstermés, sőt még jó termés sem lesz már ebből, de egy erős közepes még összejöhet. És ugye nagyon nem mindegy, hogy mekkora termés jön le, egy-két tonna hektáronként ide vagy oda!

Különösen egy olyan piaci helyzetben, amikor a világpiaci előrejelzések szerint, 2019-ben ismét a felhasználástól elmaradó termésre számítanak. Ez a tavalyitól elmaradó készleteket vetít előre még akkor is, ha a várakozások hónapról-hónapra javulnak, a termés pedig amúgy így is felette lesz a tavalyinak. Ilyen helyzetben az árvárakozások vegyesek.

A javuló terméskilátások és készletvárakozások miatt a tőzsdei árak rég nem látott magas szintről tendálnak lefelé.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint azoknak, akiknek még jelentős tavalyi kukoricatételei állnak a raktárban, stagnáló, vagy lassan lefelé csorgó árakra kell számítani az aratásig.

 

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.