2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2019. november 30. szombat • 08:05

EU: a kelet-európai tagállamok segítséget kérnek a szarvasmarha-tenyésztők számára

Az EU Bizottság ellenzi a kelet-európaiak azon szándékát, hogy támogatást vezessenek be a szarvasmarha-tenyésztők számára. A marhahús alacsony ára miatt várhatóan sok gazdálkodó áll majd a gazdálkodás feladása előtt.

Lengyel és román európai parlamenti képviselők uniós támogatást kérnek a szarvasmarha-tenyésztők számára. Az EU kelet-európai tagországaiban a nagy többségben lévő kisgazdaságok sokkal nagyobb működési problémákkal szembesülnek a költségeket alig fedező marhahús árak miatt. Romániában az ár 1,50 euró/kg, jelentette az aiz.info, Daniel Buda, kereszténydemokrata román képviselőre hivatkozva.


fotó: pixabay

A 2 euró/kg termelési költség így meghaladta a bevételeket. Ezért a marhahús piacon kialakult nehéz helyzettel nem összeegyeztethető a határok megnyitása a Dél-amerikai Közös Piac országai előtt, és az állategészségügyi szempontból nem megfelelően ellenőrzött hús beengedése az Európai Unióba - panaszkodott Buda.

Jaroslaw Kalinowski, a kereszténydemokraták lengyel képviselője rámutatott a friss marhahús Törökországba irányuló kivitelének visszaesésére.

2018-ban 33000 t ment a lengyelektől Törökországba. Az év júliusában és augusztusában az export megállt - jelentette Kalinowski.

Az európai parlamenti képviselő támogatást kért az EU költségvetéséből, és egyenlő bánásmódot Írországgal, ahol az EU 50 millió euróval támogatja a marhahús-termelőket, számol be az aiz.info.

Az Európai Bizottság az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságában elutasította a kelet- európaiak kérését. Írországot különösen érinti a Brexit fenyegetése - hangsúlyozta Michael Scannell, az Európai Bizottságból.

Ha az Egyesült Királyság megegyezés nélküli kilépés esetén vámot vet ki az ír marhahúsra, akkor ezeknek a mennyiségeknek új vevőket kell találniuk az EU-tagállamokban, és tönkretehetik az ottani árakat.

Ennek eredményeként az ír marhahús-termelőknek nyújtott támogatás valamennyi EU-tagállam érdekét szolgálja, akik szintén elfogadták az 50 millió eurós uniós támogatási csomagot, állítja az aiz.info.

A Dél-amerikai Közös Piac országaira vonatkozó 99000 tonna behozatali kvóta alig fogja befolyásolni az árat az EU-ban - a Bizottság munkatársa erről meg van győződve. Végül is ez az EU termelésének kevesebb, mint 1%-át teszi ki.

Scannell: Vannak lehetőségek az árak javítására

Scannell elismerte azonban az aiz.info szerint, hogy különösen a kiváló minőségű darabok behozatala fog Dél-Amerikából növekedni. A behozatal ellenőrzése rendkívül szigorú. Az első brazil exportőrök már a bonyolult ellenőrzések miatt kivonultak az üzletből - mondta Scannell. Jelenleg csak Brazília déli részén rendelkezik néhány húsfeldolgozó az EU-ba történő kiviteli engedéllyel. A marhahús behozatali kvótáját ezért nem szabad összekapcsolni a Brazília északi részén történő esőerdő irtással.

Az EU Bizottság bízik abban, hogy az EU piacán az árak hamarosan helyreállnak. Scannell optimizmusát Kínára alapozza. Az afrikai sertéspestis Kínában nemcsak a sertéshús, hanem a marhahús behozatali igényét is növeli.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.