2021.01.22., péntek , Vince, Artúr

Hírek

2018. október 29. hétfő • 14:45

Európa kutatói: meg kell állítani a rovarok pusztulását!

A szakemberek egy 9 pontos tervet mutattak be, amelyben összegzik az általuk helyesnek vélt utat.

Új tilalmakat és módosított agrártámogatást követelnek az európai kutatók a rovarok pusztulásának leküzdése érdekében. A kontinens tudósai egy "9 pontos tervet", állítottak össze, amelyet Stuttgartban a Hohenheimi Egyetem közreműködésével mutattak be - írta a Top Agrar.


A kutatók felhívták a biológiai sokféleség növelésének fontosságára is a figyelmet - fotó: Pixabay

A rovarok biológiai sokféleségének csökkenése miatt korlátozni kell a peszticidek használatát a mezőgazdaságban. Ehhez a jóváhagyási eljárásokat módosítani kell, és meg kell tiltani

  • a megelőző növényvédelmet,
  • a neonikotinoidokat és a totális gyomirtó szereket.

Szintén fontos a mezőgazdaság extenzívebbé tétele - fogalmazták meg a tanulmányban. Mindezt elősegítheti az EU mezőgazdasági támogatásainak az ökológiai eredményekkel való összekapcsolása, valamint az ugaroltatás és a biogazdálkodás támogatása is.

A tápanyag-feleslegeket korlátozni kell, a strukturálisan gazdag területeket és a biotópok hálózatát pedig támogatni

Ezenkívül a kutatók felhívták a zöldterületek biológiai sokféleségének fontosságát. A gazdálkodásnak rovarbarátabbnak kell lennie, a mulcsozó és szársértő gépek használatát korlátozni kell.

Ezenkívül meg kell akadályozni a zöldterületek csökkenését

A tudósok szerint a méhészetekben is változásra van szükség. Mindenekelőtt azt ajánlják, hogy a mézelő méheknél állapítsanak meg egy maximális létszámot, hogy ne jelentsenek konkurenciát a vadméheknek a táplálékszerzésben. A vadon élő méheknek magasabb védettségi fokozatot kellene kapniuk. Ezt a természetes élőhelyek, a vadon élő állatok és növények védelméről szóló (92/43/EGK) irányelvbe fel kellene venni.

A terv további pontjai

  • a természetvédelmi területek gondozását,
  • az állami zöldterületek kialakítását és az utcai világításból származó fényszennyezés csökkentését érintik.

Illetve növelni kell a kutatás és oktatás felelősségét, tehát nagyobb mértékben kell a témát a nyilvánosság elé tárni. A Hohenheimi Egyetem tájékoztatója szerint a tervet elküldik a német szövetségi és a tartományi mezőgazdasági, környezetvédelmi és oktatási minisztériumokba.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.