2020.07.16., csütörtök , Valter

Hírek

2019. november 26. kedd • 16:56

Európa szerte is rendkívül keresettek a biotermékek

Sikeres dán-svéd szakmai tanulmányutat szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága. A program tanulsága, hogy óriási potenciál van a biotermékek piaci elterjesztésében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eltökélt szándéka, hogy tagsága számára kézzelfogható segítséget nyújtson az exporttevékenységük fejlesztése, illetve a jó gyakorlatok megismerése terén. Ennek érdekében a kamara élelmiszeripari igazgatósága tíz, ökológiai gazdálkodással foglalkozó és/vagy biotermékeket előállító kamarai tag számára szakmai tanulmányutat szervezett a világ legfejlettebbjei között számon tartott Dániába és Svédországba. Továbbá a régió egyik elismert ökológiai szakkiállítása, a malmői Nordic Organic köré szervezett út során az igazgatóság közvetlen egyeztetési lehetőséget biztosított a Dán Élelmiszertanáccsal, valamint a dán érdekvédelmi szervezettel, az Organic Denmarkkal.

fotó: pixabay.com

A 2019. november 11-15. között a koppenhágai magyar nagykövetség segítségével megszervezett út során a küldöttség több biotejtermék-előállító létesítményt, sörfőzőt és szeszesital-előállítót látogatott meg. A kiállítás megtekintése és az üzemlátogatások mellett hivatalos találkozóra is sor került a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága, valamint a Dán Élelmiszertanács, és az Organic Denmark képviselői között.

A találkozó során mindkét fél ismertette a két ország ökológiai felügyeleti rendszerének felépítését, az állam szerepvállalását, valamint a biotermékekre vonatkozó fogyasztási és termelési adatokat. Dániában és Svédországban a világon a legmagasabb a biotermékek aránya a teljes fogyasztáshoz viszonyítva (13%, és 11,5%). A dán kormány tervei szerint 2030-ra ezt az arányt szeretnék 30%-ra növelni.

Ehhez segítségül jön a dán gazdák és élelmiszer-előállítók nyitottsága, valamint az átlátható, következetes, ugyanakkor szigorú állami felügyeleti rendszer. Az igen magas szintű rendszer kiépítéséhez harminc évnyi kitartó munkára volt szükség. Dániában példaértékű bizalommal vannak az államilag jelölt, „ökologóval” ellátott termékek iránt. Jellemző, hogy a dán kormány által kiadott jelölést a teljes lakosság 96%-a ismeri, és 80%-a fogyaszt biotermékeket.

Az ötnapos szakmai tanulmányút tanulsága, hogy óriási potenciál van a biotermékek piaci elterjesztésében. Magyarországon jelenleg mindössze 4 százalék az ökológiai termékek aránya a teljes fogyasztásban (az európai átlag 7% fölött van). A közeljövőben várhatóan Magyarországon is növekszik a bioélelmiszerek iránt érdeklődő vásárlók aránya.

Kívánatos lenne magyar termékekkel ellátni ezt a vásárlói kört. Ehhez egyértelműen bővíteni szükséges a termelési és gyártási lehetőségeket.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.