Hírek
Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat
A magyarok átlagos halfogyasztása 4,6 kilogramm évente, ami messze lemarad a 22,7 kilogrammos európai átlagtól – hívta fel a figyelmet Czerván György azokon a Tápió-menti rendezvényeken, amelyeken többek között a halételek álltak a középpontban vasárnap.
Van mit tennünk a fogyasztásösztönzés terén, hiszen Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki egy idén publikált uniós statisztikát idézve elmondta, a magyar emberek átlagos halfogyasztása évi 4,6 kilogramm évente, ami messze lemarad a 22,7 kilogrammos európai átlagtól. Ezért fontos, hogy a fogyasztók minél szélesebb körével ismertessük meg a halfogyasztás előnyeit, hiszen egy rendkívül egészséges, kalóriában szegény, fehérjében gazdag, ásványi anyagokban és vitaminokban dús élelmiszerről van szó.
Kalóriában szegény, fehérjében gazdag, ásványi anyagokban és vitaminokban dús élelmiszerről van szó – Kép: Pixabay
Három Tápió-menti településen ezért ma sütve, rántva, paprikásként és több más módon kínálták a halat, nem megfeledkezve természetesen a hungarikumnak számító halászléről sem.
Sülysápon, a 2Mackós, halas gazdanapon” volt halászlé-kóstoltatás, de a bátrabbak főzőversenyen is kipróbálhatták szakácstudományukat. A rendezvényen bemutatkoztak a Tápió-menti kézművesek és a látogatók kipróbálhatták a népi játéktárat, a kosárhintától a teknővájásig.
A tápióbicskei falunapon szintén főzőverseny csábította a résztvevőket, ahol többen fogtak különféle halételek elkészítésébe is. Nem is csoda ez, hiszen külön díjazták a halas fogásokat. Az ételekhez meg lehetett kóstolni az idei első borokat is.
Tápiószőlősön a település önállóságának 70. évfordulóját ünneplő rendezvénynek szintén része volt a halételfőző verseny, emellett bemutatkozott a Pest Megyei Értéktár vándorkiállítása és bemutatták a Helyi Értéktár új elemeit is – ismertette az agrártárca.
agrotrend.hu / FM