2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2020. február 04. kedd • 11:53

Európai partnerség kialakítását tervezi a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Dr. Győrffy Andrea KFI-csoportvezető, mint az Agrárminisztérium által nevesített tagállami képviselő révén közvetlenül részt vesz az Európai Unió új programozási periódusában bevezetendő új finanszírozási eszköz, az ún. Európai Partnerség „Állatok és Egészség” témájának kidolgozásában.

Az Európai Partnerségek kiemelt szerepet játszanak a Horizont Európai kutatási keretprogram keretében kiírásra kerülő pályázati felhívások mellett, ugyanis a partnerségek tartalmát, típusát, kutatási és stratégiai tervét valamint menetrendjét is a részt vevő tagországok saját magukra szabhatják. Mindehhez a tagországoknak pénzügyi vagy természetbeni hozzájárulást kell felmutatniuk, amelyet a partnerség szintjén – uniós társfinanszírozású partnerség esetén – az Európai Bizottság még 30-70%-kal kiegészít. A partnerség költségvetéséből pedig a tagok a saját országaik megfelelő szervezetei számára pályázati kiírásokat tesznek közzé, amelyeken a legkiválóbb konzorciumok nyerhetnek.

fotó: pixabay.com

Az Európai Bizottság szerint az egyik legfelkészültebb partnerség az „Állatok és Egészség”, amely várhatóan 2023-ban fog elindulni, amennyiben elnyeri az Unió támogatását. Ehhez az induláshoz azonban már a tavalyi év őszén meg kellett kezdenie a munkát annak az ad hoc munkacsoportnak, amely a Mezőgazdasági Kutatások Állandó Bizottsága (SCAR) Állategészségügy és -jólét Együttműködési Munkacsoportjának tagjaiból alakult ki.

A partnerség tervezésén dolgozó ad hoc munkacsoportban nyolc tagország és két szervezet (Európai Bizottság, Állategészségügyi Világszervezet) kerülhetett be, köztük a kelet-közép-európai régióból egyedüliként Magyarország. Tudomásunk szerint ez az egyetlen Európai Partnerség, amelynek tervezésében hazánk közvetlenül részt vesz.

A hazai igények uniós színtereken való minél jobb megjelenítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal együttműködve létre hozta az állategészségügyi tükör-munkacsoportot, amelyben az akadémiai szférától az ipari szereplőkig képviseltetik magukat a releváns szervezetek.

Ez a tükör-munkacsoport nem csak mindkét uniós munkacsoport munkájához ad országspecifikus inputot, hanem a Horizont Európa kutatási keretprogram munkaprogramjához is biztosítani tudja a hazánk szempontjából kiemelt kutatási témák hatékony összegyűjtését. Megemlítendő ugyanakkor, hogy a potenciális hazai pályázók felderítésében is segítségünkre tud lenni a hazai munkacsoport.

A partnerségi dokumentumokat előkészítő ad hoc munkacsoport eddig két személyes találkozót és egy telekonferenciát tartott. A munkacsoport jelenleg a leendő partnerséget megalapozó, ún. pozíciós dokumentumon dolgozik, illetve kidolgozza a kapcsolódó logikai keretet, illetve feltérképezi a lehetséges partnereket és tagállami finanszírozási lehetőségeket.

A pozíciós dokumentum tartalmazza a leendő partnerség célkitűzéseit is, így kiemelt szerepet fog játszani a potenciális partnerek bevonzásában, értve ezalatt nem csak a közszférát, hanem várhatóan akár az ipari szereplőket is.

A készülő dokumentumok egyelőre csak az ad hoc munkacsoport keretén belül kerülnek megvitatásra, azonban később szélesebb körben, Magyarország segítségével a például a BIOEAST-tagországokban is véleményezésre fognak kerülni.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.